Słodka zupa z kasztanami i warzywami korzeniowymi
|
porcja na 4 osoby
Przed zakupem kasztanów warto poświęcić chwilę w sklepie i odrzucić te robaczywe z dziurką. Aby upiec kasztany umyj je i wrzuć do miski z wodą. Wyrzuć te, które wypłynęły na wierzch, a resztę osusz. Ponacinaj je ostrym nożem na krzyż, najlepiej zaczynając od węższego końca. Przygotowane kasztany ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w 200 ºC, aż kasztanki się otworzą. |
1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 2. Wrzuć do niego posiekaną cebulę i ⅔ części posiekanych kasztanów. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cebula zmięknie dodaj grubo posiekane warzywa i duś kolejne 30 minut pod przykryciem. 4. Do garnka dodaj bulion, szałwię, tymianek i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. 5. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 45 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i dorzuć natkę pietruszki. 7. Zupę zmiksuj w blenderze. 8. Przed podaniem posyp pozostałą częścią odłożonych kasztanów.
Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki A. McEvedy LEON Ingredients & Recipes.
Witam,
gdzie zaopatruje sie Pani w kasztany jadalne? (Mieszkam w okolicy sklepu, gdzie Pani zaopatruje się w produkty bezglutenowe, ale niestety tam nie ma).
Widziałam ostatnio w Piotrze i Pawle. Pozdrawiam!