Słodka zupa z kasztanami i warzywami korzeniowymi

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • ok. 70 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
  • 1 duża pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 1 większa marchewka
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5–6 liści szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 5 gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • 2 liście laurowe
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Bezglutenowe słodka zupa z kasztanami
porcja na 4 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Przed zakupem kasztanów warto poświęcić chwilę w sklepie i odrzucić te robaczywe z dziurką. Aby upiec kasztany umyj je i wrzuć do miski z wodą. Wyrzuć te, które wypłynęły na wierzch, a resztę osusz. Ponacinaj je ostrym nożem na krzyż, najlepiej zaczynając od węższego końca. Przygotowane kasztany ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w 200 ºC, aż kasztanki się otworzą.


1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 2. Wrzuć do niego posiekaną cebulę i ⅔ części posiekanych kasztanów. Duś na małym ogniu ok.  10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cebula zmięknie dodaj grubo posiekane warzywa i duś kolejne 30 minut pod przykryciem. 4. Do garnka dodaj bulion, szałwię, tymianek i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. 5. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 45 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i dorzuć natkę pietruszki. 7. Zupę zmiksuj w blenderze. 8. Przed podaniem posyp pozostałą częścią odłożonych kasztanów.

Słodka jesienna zupa z kasztanów
Słodka jesienna zupa z kasztanów i warzyw korzeniowych
Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki A. McEvedy LEON Ingredients & Recipes.

Rosyjskie syrniki (serniczki)
Halloweenowe pancakesy


Komentarze /2

  1. Witam,
    gdzie zaopatruje sie Pani w kasztany jadalne? (Mieszkam w okolicy sklepu, gdzie Pani zaopatruje się w produkty bezglutenowe, ale niestety tam nie ma).

Napisz komentarz