Naleśniki z mąki ryżowej
|
przepis na 7 dużych naleśników
Zawiera:
|
Naleśniki ryżowe
1. Jajka ubij mikserem razem z solą, sokiem i mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj mąkę, nieprzerywając miksowania. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto energicznie trzepaczką. 5. Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej sprawdza się duża i cienka, nieprzywieralna patelnia naleśnikowa) nalej chochelką porcje ciasta i rozprowadź ciasto po powierzchni. Smaż aż do momentu, kiedy boki naleśnika zaczną delikatnie zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze około 30 sekund. 6. Podczas smażenia reszty naleśników najlepiej jest utrzymywać patelnię na średnim ogniu, dzięki temu ciasto zachowa swój różowy kolor i nie zbrązowieje.
Naleśniki świetnie smakują np. z białym serkiem i miodem lub na słono, z ricottą lub kozim serem, rukolą z dodatkiem soli i pieprzu.
super wyglądają <3