Naleśniki z mąki ryżowej

  • 120 g mąki ryżowej (białej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
  • 100 ml soku z buraka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
naleśniki ryżowe bezglutenowe z sokiem z buraka
przepis na 7 dużych naleśników
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja

Naleśniki ryżowe
1. Jajka ubij mikserem razem z solą, sokiem i mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj mąkę, nieprzerywając miksowania. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto energicznie trzepaczką. 5. Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej sprawdza się duża i cienka, nieprzywieralna patelnia naleśnikowa) nalej chochelką porcje ciasta i rozprowadź ciasto po powierzchni. Smaż aż do momentu, kiedy boki naleśnika zaczną delikatnie zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze około 30 sekund. 6. Podczas smażenia reszty naleśników najlepiej jest utrzymywać patelnię na średnim ogniu, dzięki temu ciasto zachowa swój różowy kolor i nie zbrązowieje.

Naleśniki świetnie smakują np. z białym serkiem i miodem lub na słono, z ricottą lub kozim serem, rukolą z dodatkiem soli i pieprzu.

naleśniki ryżowe bezglutenowe z sokiem z buraka
naleśniki ryżowe bezglutenowe z sokiem z buraka
naleśniki ryżowe bezglutenowe z sokiem z buraka

Dietetyczna, wielkanocna babka cytrynowa
Najlepsza bezglutenowa pizza bez drożdży i jajek


Napisz komentarz