Dietetyczna, wielkanocna babka cytrynowa
Babka bezglutenowa
Lukier cytrynowy (opcjonalnie)
|
Przepis na formę 20 cm
Zawiera:
|
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Babka ziemniaczana
1. Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem kokosowym i posyp np. wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. 2. Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. 3. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem. 4. Cały czas miksując, dodawaj na przemian jogurt wymieszany ze skórką z cytryny i mąkę. 5. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. 6. Przełóż do formy na babkę i piecz ok. 50 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. 7. Po przestygnięciu ciasto wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem cytrynowym.
Lukier cytrynowy
1. Sok z cytryny ucieraj łyżką z cukrem pudrem, aż powstanie gładki, jednolity lukier. 2. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj parę kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru.
Dietetyczne słodkości… super
Nie polecam
Babka z tego przepisu jest niejadalna- gumiasta i dziwna w smaku.
Wszystko poszło do kosza. Niestety przepisy bezglutenowe bazujące jedynie na jednym rodzaju mąki to zazwyczaj porażka