Dietetyczna, wielkanocna babka cytrynowa

Babka bezglutenowa

  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml jogurtu
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z 2 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)

Lukier cytrynowy (opcjonalnie)

  • około 60-80 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
dietetyczna babka ziemniaczana jogurtowo cytrynowa
Przepis na formę 20 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Babka ziemniaczana
1. Formę do babki wysmaruj masłem lub olejem kokosowym i posyp np. wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. 2. Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. 3. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem. 4. Cały czas miksując, dodawaj na przemian jogurt wymieszany ze skórką z cytryny i mąkę. 5. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. 6. Przełóż do formy na babkę i piecz ok. 50 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. 7. Po przestygnięciu ciasto wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy
1. Sok z cytryny ucieraj łyżką z cukrem pudrem, aż powstanie gładki, jednolity lukier. 2. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj parę kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru.

dietetyczna bezglutenowa babka ziemniaczana jogurtowo cytrynowa

Naleśniki z mąki ryżowej


Napisz komentarz