Najlepsza bezglutenowa pizza bez drożdży i jajek
Bezglutenowa pizza
Dodatki do obłożenia
|
porcja na 1 blachę
Zawiera:
|
Dodatki do obłożenia
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w półplasterki cebulę i dodaj szczyptę soli. 2. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i zarumieni się (około 10-15 minut). 3. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a następnie na patelnie, na której smażyła się cebula, wrzuć posiekane w plasterki pieczarki, dodaj tymianek i ponownie posól (opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę masła). 4. Nieprzerwanie mieszając, smaż, aż ładnie zbrązowieją. Popierz, wymieszaj i przełóż do osobnej miseczki.
Pizza
1. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. 2. Do miski wlej wodę i oliwę. 3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na średnich obrotach, a następnie przełóż na stolnicę. Ugniataj, aż ciasto będzie zwarte i jednolite (patrz filmik poniżej). 4. Stolnicę posyp niewielką ilością mąki i kolejno rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 mm. 5. Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną papierem lub posmarowaną oliwą blachę. Brzeg pizzy możesz delikatnie ugnieść, formując grubsze ciasto. 6. Wierzch ciasta posmaruj oliwą z oliwek – to ułatwi zbrązowienie skórki. 7. Gotowy spód piecz w nagrzanym piekarniku, w 200°C przez 15 minut. 8. Wyjmij podpieczoną pizzę i na wierzch rozłóż podsmażoną wcześniej cebulę, pieczarki i mozarellę. 9. Piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. 10. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekaj1-2minuty,ćposyp świeżą natką pietruszki i świeżo zmieloną solą. Pokrój na kawałki i zajadaj!
Oczywiście obłożenie pizzy jest dowolne. Możesz również przygotować np. sos czosnkowy i posmarować nim podpieczony spód przed dodaniem warzyw, albo upiec klasyczną Margheritę z sosem pomidorowym, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.