Naleśniki gryczane (bez mleka) ze szpinakiem
Naleśniki gryczane
Nadzienie
|
![]() |
porcja na ok. 8 dużych naleśników
Zawiera:
Nadzienie można również zrobić ze szpinaku mrożonego. Kupuj szpinak mrożony w liściach i unikaj tych z sosem. Może się w nich kryć niechciany gluten ;-) Szpinak po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z wody i z grubsza posiekaj. |
Naleśniki gryczane
1. Mąkę wymieszaj z solą. 2. Do miski dodaj wodę, jajka i dokładnie roztrzep. 3. Energicznie mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę. Ciasto powinno być gęstości śmietany, bez grudek. 4. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. 5. Przed smażeniem naleśników dodaj olej, ziarna słonecznika i dodatkowo trochę wody (ok. 125 ml). 6. Energicznie rozprowadzaj ciasto na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na rumiano.
Nadzienie
1. Rozgrzej rondel z olejem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Po minucie dodaj gałkę muszkatołową i dorzucaj partiami umyty, osuszony i z grubsza posiekany szpinak. 3. Smaż aż liście zwiędną. 4. Dopraw pieprzem, wrzuć pokruszoną fetę i posiekane pomidory. 5. Nadzienie nakładaj na usmażone naleśniki, zwijaj w rulony i podawaj skropione oliwą.
kradnę jednego! :)
Smacznego! ;-)
Wyglądaja obłędnie! czy mogę mąkę gryczana zamienić na orkiszową albo razową i pominąć ten mix bezglutenowy?
Myślę, że tak Małgosiu. Ja dodaję miks z tego względu, że sama mąka gryczana jest mało elastyczna. W wersji zwykłej miks zamieniamy np. na pszenną. Jeśli chcesz możesz również użyć mleka zamiast wody :-)
Pozdrawiam!
naleśniki bezglutenowe – 1 szklanka mleka zbozowego+ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej+3/4 szklanki maki kukurydzianej /ew. gryczanej/żółtko jajka bez białka bo uczula+szczypta soli.
smażymy na oleju rzepakowym. do tego
gotujemy jabłka bez cukru aż zredukuje się woda robimy dietetyczny dżem.
potem smarujemy placki. smacznego.
przepyszne nadzienie, w pelni zaspokaja zmysly i potrzebe roznorodnosci smakow. POLECAM
Proste i pyszne!
Najpierw zrobiłem dla dziewczyny, żeby miała co po pracy zjeść. Później zaraziłem przepisem swoją rodzinę i znajomych :)
POLECAM i dziękuję! :)
chciałam uzyskać mąkę ryżową (z ryżu brązowego)…zamiast tego spiłowały sie ziarna i wyblakły…a blender…boję się go zajechać, bo tak długo trwało to mielenie a efekt jak na czas mielenia bardzo marny
Mielenie w blenderze faktycznie może być nieefektywne. Z reguły ziarna mieli się w elektrycznych młynkach do kawy.
dopiero zaczynam przygode z kuchnia bezglutenowa i ta strona jest bardzo pomocna. kiedy mam dodac te 150 ml wody mineralizowanej:)
150 mineralizowanej razem ze zwykłą (czyli 250 + 150 ml) :-)
dziekuje:-)