Naleśniki gryczane (bez mleka) ze szpinakiem

Naleśniki gryczane

  • 140 g mąki gryczanej
  • 60 g miksu bezglutenowego lub ew. mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wody + dodatkowo ok. 125 ml
  • 150 ml wody wysokozmineralizowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Nadzienie

  • 0,5 kg szpinaku
  • 150 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 suszonych pomidorów
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Nalesniki bezglutenowe z mąki gryczanej bez mleka ze szpinakiem
porcja na ok. 8 dużych naleśników
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Nadzienie można również zrobić ze szpinaku mrożonego. Kupuj szpinak mrożony w liściach i unikaj tych z sosem. Może się w nich kryć niechciany gluten ;-) Szpinak po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z wody i z grubsza posiekaj.


Naleśniki gryczane
1. Mąkę wymieszaj z solą. 2. Do miski dodaj wodę, jajka i dokładnie roztrzep. 3. Energicznie mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę. Ciasto powinno być gęstości śmietany, bez grudek. 4. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. 5. Przed smażeniem naleśników dodaj olej, ziarna słonecznika i dodatkowo trochę wody (ok. 125 ml). 6. Energicznie rozprowadzaj ciasto na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na rumiano.

Nadzienie
1. Rozgrzej rondel z olejem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Po minucie dodaj gałkę muszkatołową i dorzucaj partiami umyty, osuszony i z grubsza posiekany szpinak. 3. Smaż aż liście zwiędną. 4. Dopraw pieprzem, wrzuć pokruszoną fetę i posiekane pomidory. 5. Nadzienie nakładaj na usmażone naleśniki, zwijaj w rulony i podawaj skropione oliwą.

Bezglutenowe naleśniki gryczane ze szpinakiem bez mleka

Jeśli zostanie wam trochę naleśników, koniecznie spróbujcie w wersji na słodko z białym serem i miodem. Najlepiej gryczanym.

Bezglutenowe naleśniki gryczane ze szpinakiem bez mleka

Bezglutenowe hamburgery z indykiem
Spaghetti z indykiem i suszonymi pomidorami


Komentarze /12

  1. kradnę jednego! :)

  2. Wyglądaja obłędnie! czy mogę mąkę gryczana zamienić na orkiszową albo razową i pominąć ten mix bezglutenowy?

    • Myślę, że tak Małgosiu. Ja dodaję miks z tego względu, że sama mąka gryczana jest mało elastyczna. W wersji zwykłej miks zamieniamy np. na pszenną. Jeśli chcesz możesz również użyć mleka zamiast wody :-)
      Pozdrawiam!

  3. naleśniki bezglutenowe – 1 szklanka mleka zbozowego+ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej+3/4 szklanki maki kukurydzianej /ew. gryczanej/żółtko jajka bez białka bo uczula+szczypta soli.
    smażymy na oleju rzepakowym. do tego
    gotujemy jabłka bez cukru aż zredukuje się woda robimy dietetyczny dżem.
    potem smarujemy placki. smacznego.

  4. przepyszne nadzienie, w pelni zaspokaja zmysly i potrzebe roznorodnosci smakow. POLECAM

  5. Proste i pyszne!
    Najpierw zrobiłem dla dziewczyny, żeby miała co po pracy zjeść. Później zaraziłem przepisem swoją rodzinę i znajomych :)
    POLECAM i dziękuję! :)

  6. chciałam uzyskać mąkę ryżową (z ryżu brązowego)…zamiast tego spiłowały sie ziarna i wyblakły…a blender…boję się go zajechać, bo tak długo trwało to mielenie a efekt jak na czas mielenia bardzo marny

    • Mielenie w blenderze faktycznie może być nieefektywne. Z reguły ziarna mieli się w elektrycznych młynkach do kawy.

  7. dopiero zaczynam przygode z kuchnia bezglutenowa i ta strona jest bardzo pomocna. kiedy mam dodac te 150 ml wody mineralizowanej:)