Spaghetti z indykiem i suszonymi pomidorami

  • 200 g mięsa z indyka (np. udziec lub filet)
  • 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 7–10 suszonych pomidorów w oleju
  • 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
  • 1 listek laurowy
  • parmezan do posypania
  • garść zielonych oliwek
  • oliwa do skropienia
  • pieprz
  • sól
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Spaghetti bezglutenowe można kupić w sklepach internetowych lub niektórych supermarketach w dziale ze zdrową żywnością.


1. Mięso zmiel i przypraw solą i pieprzem. 2. Rozgrzej patelnię z olejem i dodaj mięso. 3. Smaż na średnim ogniu (ok. 10 minut) i wrzuć cienko pokrojoną w piórka cebulę. 4. Kiedy cebula zmięknie dorzuć posiekane z grubsza suszone pomidory i passatę pomidorową. 5. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. 6. Jeśli używasz wina, dodaj je w tym momencie i gotuj 3–4 minuty. 7. Wyciśnij przez praskę czosnek, a po minucie dodaj zioła, cukier i duś na minimalnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 8. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju. 9. Kiedy sos będzie gotowy, wyjmij listek laurowy, dopraw solą, pieprzem, a następnie przełóż makaron bezpośrednio z garnka na patelnię (np.  szczypcami), dodając przy tym kilka łyżek wody. 10. Zamieszaj makaron tak, aby pokrył się sosem. 11. Podawaj ze startym parmezanem, oliwkami i świeżymi listkami majeranku. Na koniec skrop spaghetti oliwą.

spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami i majerankiem
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami i parmezanem
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i suszonymi pomidorami i majerankiem
Spaghetti bezglutenowe z indykiem i oliwkami nakręcane na widelec
Spaghetti bezglutenowe z majerankiem

Naleśniki gryczane (bez mleka) ze szpinakiem
Wegańskie kotlety z frytkami


Napisz komentarz