Jogurtowe ciasto gruszkowo-śliwkowe
|
Przepis na formę 20 x 20 cm
Zawiera:
Mąkę kasztanową można zastąpić bezglutenową mąką owsianą lub gryczaną, jednak smak ciasta ze względu na specyficzny aromat kasztanów się zmieni. W tym wypadku radziłabym również dodać troszkę więcej cukru. |
1. Do dużej miski wlej jogurt, sok z cytryny, olej oraz dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. 2. W osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, sodę oczyszczoną oraz przyprawy i przesiej do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. 3. Do masy dodaj mielone migdały oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Jeszcze raz wymieszaj. 4. Masę przełóż do formy do pieczenia (uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wyrównaj. 5. Na wierzch wyłóż ćwiartki wypestkowanych śliwek. 6. Piecz 40-45 minut w 180˚C do tzw. suchego patyczka. 7. Po upieczeniu wystudź na kratce. Przed podaniem możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Dzień dobry!
Czy w przypadku uczulenia na migdały należy je czymś zastąpić (jeśli tak to
czym?) czy można pominąć?
Pozdrawiam
Możesz zastąpić je np. mielonymi orzechami laskowymi. Robiłam również z orzechami nerkowca (zmieliłam je sama w młynku ;-)