Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Jogurtowe ciasto gruszkowo-śliwkowe

  • 250 ml jogurtu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu (lub innego cukru)
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 gruszki
  • 10-15 śliwek węgierek
bezglutenowe ciasto kasztanowe z gruszkami i śliwkami
Przepis na formę 20 x 20 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Mąkę kasztanową można zastąpić bezglutenową mąką owsianą lub gryczaną, jednak smak ciasta ze względu na specyficzny aromat kasztanów się zmieni. W tym wypadku radziłabym również dodać troszkę więcej cukru.


1. Do dużej miski wlej jogurt, sok z cytryny, olej oraz dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. 2. W osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, sodę oczyszczoną oraz przyprawy i przesiej do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. 3. Do masy dodaj mielone migdały oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Jeszcze raz wymieszaj. 4. Masę przełóż do formy do pieczenia (uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wyrównaj. 5. Na wierzch wyłóż ćwiartki wypestkowanych śliwek. 6. Piecz 40-45 minut w 180˚C do tzw. suchego patyczka. 7. Po upieczeniu wystudź na kratce. Przed podaniem możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

bezglutenowe ciasto kasztanowe z gruszkami i śliwkami bez jajek

bezglutenowe ciasto jogurtowe kasztanowe z gruszkami i śliwkami

Grzybowe ragout z makaronem
Faszerowany bakłażan z soczewicą


Komentarze /2

  1. Dzień dobry!
    Czy w przypadku uczulenia na migdały należy je czymś zastąpić (jeśli tak to
    czym?) czy można pominąć?
    Pozdrawiam

    • Możesz zastąpić je np. mielonymi orzechami laskowymi. Robiłam również z orzechami nerkowca (zmieliłam je sama w młynku ;-)