Grzybowe ragout z makaronem

  • 150 g pieczarek
  • 150 g kurek
  • 200 g makaronu bezglutenowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilkanaście gałązek tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Grzybowe ragout makaronem bezglutenowym z kurkami i pieczarkami
PRZEPIS NA 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał


1. Pieczarki i kurki oczyść pędzelkiem do grzybów, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. 2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć grzyby, dodaj szczyptę soli i smaż aż zmiękną (ok. 5-7 minut). Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz. 3. Na patelni ze smażenia grzybów wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż ok. 2 minuty do zeszklenia. 4. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i smaż kolejne 30 sekund. 5. Następnie dodaj listki oberwane z gałązek tymianku i przesmaż jeszcze chwilę. 6. Zalej bulionem i dodaj wcześniej usmażone grzyby. 7. Duś mieszając od czasu do czasu, a kiedy połowa wody odparuje wlej wcześniej ogrzaną śmietanę (do miseczki wlej śmietanę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do niej gorący bulion z patelni, za każdym razem mieszając), energicznie mieszając. 8. Patelnię zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem bezglutenowym (użyłam tagliatelle), skropione oliwą z oliwek i posypane świeżymi listkami tymianku.

Grzybowe ragout makaronem bezglutenowym z kurkami i pieczarkami

Grzybowy gulasz z kurkami i pieczarkami

Grzybowe ragout makaronem bezglutenowym z kurkami i pieczarkami

Zupa selerowa z kurkami
Jogurtowe ciasto gruszkowo-śliwkowe


Napisz komentarz