Pieczone słodkie ziemniaki z ciecierzycą
Dodatkowo do podania
|
PRZEPIS NA 2 PORCJE
|
Pieczona ciecierzyca
1. Ciecierzycę wypłucz i odsącz, a następnie rozłóż na papierowym ręczniku i zostaw do osuszenia. 2. Następnie dokładnie wymieszaj w miseczce z łyżeczką oliwy, ½ łyżeczki ostrej papryki i solą. 3. Przenieś na papier do pieczenia, rozkładając równomiernie na blasze. 4. Piecz w 200˚C przez około pół godziny, aż będzie chrupiąca.
Pieczone bataty
1. Bataty umyj, osusz i przekrój na pół. 2. Kolejno każdą połówkę przełóż do foli aluminiowej. Skrop oliwą, przypraw ostrą papryką, cynamonem, czoskiem granulowanym oraz solą i dokładnie zawiń. 3. Ułóż je na blasze i piecz w 200˚C przez około 45 minut (dużo zależy od wielkości ziemniaków, najlepiej po tym czasie sprawdzić widelcem czy już są miękkie). 4. Upieczone ziemniaki odwiń i przełóż na talerze. Łyżką wydrąż środek (zostawiając około 1 cm brzegów) i przełóż do osobnej miseczki. 5. Wydrążone ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj rozdrobnione awokado, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz i wymieszaj. 6. Następnie dodaj upieczoną ciecierzycę i jeszcze raz wymieszaj. 7. Gotowy farsz nałóż do wydrążonych batatów, wierzch posyp kiełkami rzodkiewki. Podawaj ze świeżym młodym szpinakiem, a w wersji niewegańskiej świetnie pasuje z dodatkiem jogurtu.
*Jeśli suszone pomidory zawierają bardzo dużą ilość soli, trzeba je namoczyć przez pół godziny w letniej wodzie i następnie odcedzić.
Jakie pyszności
Jestem na diecie i szukam różnych inspiracyjnych fit przepisów. Dziś na kolacje wybór padł na bataty. Wyszło bardzo smaczne, za tydzień powtórka!