Bananowy chlebek rabarbarowo-kokosowy
|
Przepis na keksówkę 11 x 30 cm
Zawiera:
|
1. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, wiórki kokosowe, sodę oczyszcozną i sól. 2. W drugiej, większej misce wymieszaj cukier i olej kokosowy (tylko do połączenia). 3. Następnie do miski z cukrem dodaj jajka i zmiksuj na średniej prędkości przez około minutę. 4. Kolejno dodaj banany rozgniecione widelcem oraz jogurt. Jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. 5. Do mokrej mieszanki stopniowo dodaj wymieszane suche składniki i miksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 6. Pokrojony na mniejsze kawałeczki rabarbar otocz w łyżce mąki (np. ryżowej lub kukurydzianej), dodaj do masy i wymieszaj. 7. Wierzch udekoruj płatkami kokosowymi i świeżymi malinami przerwanymi na pół. 8. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50–60 minut w 180˚C. 9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 15 minut w foremce do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij z keksówki i wystudź na kratce.
Fantastyczny