Fit pancakesy owsiane

Placuszki owsiane

  • 60 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam zmielonych płatków owsianych)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżka roślinnego mleka (można użyć wody)
  • ½ łyżeczki płynnego oleju kokosowego (może być również rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1 jajko

Dodatkowo do podania

  • dowolne sezonowe świeże owoce
  • opcjonalnie syrop z agawy
pancakes placuszki bezglutenowe owsiane z bananami fit
Przepis na ok. 10-12 placuszków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
Placuszki są bardzo sycące, dlatego ciężko mi ocenić porcję dla 1 osoby. Ja jestem łakomczuchem i zazwyczaj sama pochłaniam około 10 sztuk więc na śniadanie robię podwójną porcję (dla mnie i reszty rodziny ;-)


1. W misce zblenduj mąkę, jajko, banana, mleko oraz olej (użyłam miksera ręcznego). 2. Jeśli masa jest bardzo gęsta możesz dodać dodatkowo 1 łyżkę mleka lub wody i dokładnie zamieszać. 3. Na nieprzywierającą, mocno rozgrzaną patelnię wlewaj partie ciasta (użyłam czubatej łyżki stołowej na każdego pancakesa) i smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Jeśli placuszki będą się przypalać należy zmniejszyć ogień. 4. Podawaj od razu ze świeżymi owocami, polane syropem z agawy.

pancakes placuszki bezglutenowe owsiane z bananami fit

pancakesy placuszki bezglutenowe owsiane z bananami fit

pancakes placuszki bezglutenowe owsiane z bananami fit

pancakes placuszki bezglutenowe owsiane z bananami fit

Letni chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
Pieczone słodkie ziemniaki z ciecierzycą


Napisz komentarz