Domowe wiórki kokosowe
1. Rozłupanego kokosa obierz z ciemniej skórki i zetrzyj na tarce. 2. Wiórki rozłóż na papierze do pieczenia i susz
|
Przepis na ok. 70 g wiórek kokosowych
Zawiera:
|
Większość z powszechnie dostępnych wiórek kokosowych ekologicznych, posiada adnotację o zanieczyszczeniu glutenem. Pozostałe są niestety siarkowane dwutlenkiem siarki – E220. U niektórych osób może on powodować nudności, bóle głowy i biegunkę. Dlatego ja stawiam na domowe wiórki kokosowe, tarte i własnoręcznie suszone w piekarniku. Dodatkowym atutem jest to, że sama mogę zdecydować o ich kształcie w zależności od późniejszego przeznaczenia. Można je dowolnie zetrzec na tarce o dużych lub małych oczkach, albo zeskrobać duże i długie płatki obieraczką do warzyw.
Z 1 kokosa wyszło mi ok. 70 g wiórek kokosowych, ale jest to zależne od jego wielkości.