Rafaello, kokosowe pralinki
|
przepis na ok. 20 pralinek
Zawiera:
Jeśli masz całe migdały, możesz je samemu zblanszować. Zalej je wrzątkiem i po dwóch minutach zahartuj zimną wodą. Obierz ze skórki. |
1. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy krem jest wystarczająco słodki. 2. Na suchej patelni lekko upraż mielone migdały (możesz też samemu zmielić całe orzechy np. w malakserze). 3. Dodaj do masy 4 łyżki wiórek kokosowych, startą na drobnej tarce białą czekoladę oraz mielone migdały. 4. Wymieszaj, aż masa stanie się jednolita i wstaw do lodówki na pół godziny. 5. Ze schłodzonej masy formuj niewielkie kulki (średnicy 2 cm), a w środek każdej wkładaj obrany ze skórki migdał. 6. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane bezglutenowe rafaello, trzeba schłodzić min. 2 godziny przed podaniem. Masa musi porządnie stężeć. Przechowuj w lodówce.
Możesz dodać do maślanej masy pokruszone bezglutenowe herbatniki. Nie jest to konieczne, ale chrupiący dodatek sprawia, że kuleczki jeszcze bardziej przypominają prawdziwe rafaello. Pamiętaj, by zmniejszyć wtedy ilość cukru.
uwielbiam te Twoje zdjęcia!!
przepiękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :)
Na Raffaello chętna jestem zawsze *__* Piękne i z pewnością pyszne ;)
Czy zamiast białej czekolady mogę dodać gorzką?? Takie rafaello w wersji light:-)