Bezglutenowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny
Kiszone buraki
|
porcja na 1 słój 1,8 l
Podczas zakupów wybieraj średnie lub małe okazy buraczków, twarde i bez śladów zepsucia. |
1. Słoik umyj, wyparz i odstaw do wyschnięcia. 2. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i odstaw do ostudzenia. 3. Buraczki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w przygotowanym słoiku. 4. Dodaj czosnek, liście laurowe, koper i pieprz i następnie zalej wszystko przygotowaną wcześniej, letnią wodą. Woda powinna całkowicie zakryć buraczki, ale zostaw trochę miejsca od góry. 5. Buraki dociśnij, tak aby usunąć pęcherze powietrza. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni (w temperaturze pokojowej) do zakiszenia. 6. Po 3–4 dniach zakwas powinien być gotowy. Delikatnie usuń powstałą podczas fermentacji pianę, zamknij słoik i wstaw do lodówki lub wynieś do piwnicy na kilka dni. Buraki wraz z powstałym sokiem użyj do ugotowania wigilijnego barszczu dzień przed Wigilią.
Przepis pochodzi z tradycyjnej książki kucharskiej Kuchnia polska.
A czy burakimogą byc starte na tarce?
W sensie nie ukiszone?
Moja mama starła buraki i dała je do słoika ale one są tylko zabezpieczone kwaskiem cytrynowym, nic więcej : )
a czy mozna skosztowac –
bo jak tak smakuja jak wygladaja
to prosze o skrocenie czasu oczekiwania
do Wigilji