Bezglutenowy zakwas buraczany
na barszcz wigilijny

Kiszone buraki

  • 1 kg buraków (najlepiej niewielkich)
  • 2 liście laurowe
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łodyżka kopru (niekoniecznie)
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej
  • 1 litr wody
Bezglutenowe kiszone buraki na barszcz wigilijny, zakwas buraczany bez chleba
porcja na 1 słój 1,8 l
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Podczas zakupów wybieraj średnie lub małe okazy buraczków, twarde i bez śladów zepsucia.

1. Słoik umyj, wyparz i odstaw do wyschnięcia. 2. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i odstaw do ostudzenia. 3. Buraczki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w przygotowanym słoiku. 4. Dodaj czosnek, liście laurowe, koper i pieprz i następnie zalej wszystko przygotowaną wcześniej, letnią wodą. Woda powinna całkowicie zakryć buraczki, ale zostaw trochę miejsca od góry. 5. Buraki dociśnij, tak aby usunąć pęcherze powietrza. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni (w temperaturze pokojowej) do zakiszenia. 6. Po 3–4 dniach zakwas powinien być gotowy. Delikatnie usuń powstałą podczas fermentacji pianę, zamknij słoik i wstaw do lodówki lub wynieś do piwnicy na kilka dni. Buraki wraz z powstałym sokiem użyj do ugotowania wigilijnego barszczu dzień przed Wigilią.

Bezglutenowe kiszone buraki na barszcz wigilijny, zakwas buraczany bez chleba

Przepis pochodzi z tradycyjnej książki kucharskiej Kuchnia polska.

Barszcz wigilijny
Dynia butternut faszerowana sałatką z quinoą (komosą ryżową)


Komentarze /4

  1. A czy burakimogą byc starte na tarce?

  2. Moja mama starła buraki i dała je do słoika ale one są tylko zabezpieczone kwaskiem cytrynowym, nic więcej : )

  3. a czy mozna skosztowac –
    bo jak tak smakuja jak wygladaja
    to prosze o skrocenie czasu oczekiwania
    do Wigilji