Bezglutenowe knedle ze śliwkami

  • 800 g ziemniaków najlepiej mączystych
  • 130 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru (użyłam ksylitolu)
  • szczypta soli
  • ok. 30 śliwek węgierek
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
porcja na ok. 30 knedli
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukierCukier
jaja
Jaja

1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do ostudzenia. 3. Tymczasem dokładnie umyj śliwki, osusz ręcznikiem papierowym i wydrąż z pestek (śliwek nie przekrajam do samego końca, aby jeden bok wciąż się trzymał ;-) 4. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, ryżową, cukier i jajko. 5. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. 6. Z ciasta uformuj „roladki”, podziel nożem na równe części. Partie ciasta układaj na dłoni, spłaszcz, nałóż śliwkę i sklejając, uformuj zgrabną kulkę. 7. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku (w wysokim garnku) i gotuj ok. 7-8 minut, od wypłynięcia na powierzchnię. Długość gotowania zależy od wielkości knedli oraz grubości ciasta jaka powstała wokół śliwki. Najlepiej mieć je na oku, aby nie dopuścić do rozgotowania. 8. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową i podawaj od razu, dodatkowo posypane cukrem lub polane np. posłodzonym do smaku jogurtem lub syropem z agawy.

Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Faszerowany bakłażan z soczewicą
Jagodowe smoothie bowl


Napisz komentarz