Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Bezglutenowa tarta z agrestem

Spód tarty

  • 100 g mąki kokosowej (ew. owsianej)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Agrestowe nadzienie

  • 700 g świeżego agrestu
  • 50 g cukru (użyłam kokosowego)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Beza

  • 3 białka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
agrest bezglutenowe ciasto
PRZEPIS NA formę do tarty 26 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
orzech
Orzechy


Spód
1. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, kokosową i mielone migdały. 2. Dodaj syrop z agawy, olej kokosowy (powinien być w formie stałej) i wodę. Wymieszaj, aż powstanie miękka i lepka masa. 3. Na formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. 4. Formę włóż na 30 minut do lodówki.


Agrestowe nadzienie
1. W garnuszku umieść agrest, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a agrest puści sok i zmięknie. 2. Na sitku odcedź sok od owoców. 3. Sok wymieszaj dokładnie z mąką kukurydzianą, do uzyskania jednolitej masy. 4. Z powrotem połącz sok z odcedzonym agrestem i energicznie mieszając doprowadź do zagotowania. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.


Beza
1. Do dużej miski wlej białka i zacznij ubijać, zwiększając obroty miksera. Jak tylko białka nieco się spienią dodaj sól. 2. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru pudru, nie przerywając miksowania. Białka powinny być sztywne i błyszczące. 3. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną i ubijaj na wolnych obrotach przez kilkanaście sekund.


Tarta
1. Na spód wyłóż agrestowe nadzienie, a na nie ubite białka. 2. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180˚C i piecz przez 10 minut. 3. Następnie zmniejsz do 140˚C i piecz dodatkowe 40-50 minut – do momentu kiedy wierzch bezy będzie przyrumieniony i chrupki. Wystudź w stygnącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przechowuj w lodówce.

Bezglutenowa tarta z agrestem i bezą bez masła

Bezglutenowa tarta bez masła

Bezglutenowa tarta z agrestem i bezą bez masła

Bezglutenowa tarta z agrestem i bezą bez masła

Bezglutenowe ciasto z agrestem i bezą bez masła

Kotlety z quinoa z kukurydzą
Bezglutenowy chleb z cukinią


Komentarze /2

  1. Witam, czym można zastąpić agrest? Jeżeli użyję śliwek, to także najpierw przygotować masę, czy korzystać z surowych owoców. Byłabym wdzięczna za podpowiedź, bo teraz nie zdobędę agrestu.

Napisz komentarz