Kotlety z quinoa z kukurydzą
|
![]() |
PRZEPIS NA 7-8 kotletów
|
1. Ziarna kukurydzy zetnij z kolby i odstaw na chwilę na bok. Mielone siemię lniane połącz z 4 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. 2. Ziarna quinoa przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. 3. Następnie przełóż do rondelka, zalej wodą (na 1 szklankę ziaren, wlej 1,5 szklanki wody) i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. 4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ziarnka kukurydzy, wymieszaj i gotuj pod przykryciem. 5. Po upływie 5 minut wyłącz gaz i odstaw garnuszek na dodatkowe 10 minut (nie podnosząc pokrywki ;-) 6. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie pozostałe składniki: pokrojoną cebulę, posiekaną nać pietruszki i całą resztę, łącznie z ugotowaną quinoa i kukurdzą. 7. Z gotowego farszu ulep kotlety (najlepiej nasmarowanymi olejem dłońmi) i wyłóż na blasze na papierze do pieczenia. 8. Piecz na termoobiegu w 190˚C przez około 25 minut do zarumienienia. 9. Kotlety podawaj na gorąco. Osobiście przepadam za ich połączeniem ze świeżym, rozgniecionym awokado, wymieszanym z sokiem z połówki cytryny i solą.