Kotlety z quinoa z kukurydzą

  • 100 g quinoa
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek bezglutenowej bułki tartej
  • 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz
przepis z kukurydzą
PRZEPIS NA 7-8 kotletów
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. Ziarna kukurydzy zetnij z kolby i odstaw na chwilę na bok. Mielone siemię lniane połącz z 4 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. 2. Ziarna quinoa przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. 3. Następnie przełóż do rondelka, zalej wodą (na 1 szklankę ziaren, wlej 1,5 szklanki wody) i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. 4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ziarnka kukurydzy, wymieszaj i gotuj pod przykryciem. 5. Po upływie 5 minut wyłącz gaz i odstaw garnuszek na dodatkowe 10 minut (nie podnosząc pokrywki ;-) 6. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie pozostałe składniki: pokrojoną cebulę, posiekaną nać pietruszki i całą resztę, łącznie z ugotowaną quinoa i kukurdzą. 7. Z gotowego farszu ulep kotlety (najlepiej nasmarowanymi olejem dłońmi) i wyłóż na blasze na papierze do pieczenia. 8. Piecz na termoobiegu w 190˚C przez około 25 minut do zarumienienia. 9. Kotlety podawaj na gorąco. Osobiście przepadam za ich połączeniem ze świeżym, rozgniecionym awokado, wymieszanym z sokiem z połówki cytryny i solą.

kukurydziane kotlety wegetarianskie z quinoa

Przepis z kukurdzydą

kukurydziane kotlety wegetarianskie z quinoa

kotlety z kukurydzą wegetarianskie z quinoa

kukurydziane kotlety wegetarianskie z quinoa i awokado

Jagodowe smoothie bowl
Bezglutenowa tarta z agrestem


Napisz komentarz