Bezglutenowy chleb z cukinią
Dodatkowo (opcjonalnie)
|
![]() |
Przepis na keksówkę 13×28 cm
|
1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż na sitko. Następnie posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij z wody. 2. Siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami wody i również odstaw na ok. pół godziny. 3. Mąki wymieszaj w dużej misce razem z solą i drożdżami. 4. Następnie dodaj odciśnietą cukinię, siemię lniane, oliwę i ciepłą wodę. 5. Ciasto wymieszaj ręką (będzie się trochę kleiło ;-), przykryj ręcznikiem kuchennym lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 6. Po godzinie ciasto przełóż na posypany mąką (np. ryżową lub gryczaną) blat i jeszcze raz ugnieć (tym razem powinno mieć bardziej zwartą formę). 7. Kolejno przełóż do wysmarowanej olejem formy, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. 8. Opcjonalnie przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba żółtkiem lub mlekiem i posyp dowolnymi ziarnami (ja użyłam żółtko, ziarenka słonecznika i czarnuszki). 9. Piecz chleb w temp. 220°C na termoobiegu przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejsz do 200°C na grzanie góra-dół i piecz kolejne 40 minut. 10. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i studź ok. 5 minut w keksówce, po czym wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Na górnych zdjęciach ciasto po pierwszym wymieszaniu i wyrośnięciu, na dolnych po ugnieceniu ciasta.
Wyrośnięty chleb przed pieczeniem.
Wygląda perfekcyjnie
Dziękuję :-)
Witam, czy można w jakiś sposób zastąpić drozdze? Niestety musze ich unikać :( Czy zakwas ryzowy mógłby się sprawdzić, a jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Hm, niestety nie probowalam tego przepisu na zakwasie. Mam na stronie przepis na owsiany chleb na zakwasie. Myśle, że z powodzeniem możesz użyć zakwasu ryżowego w tym przepisie: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb-owsiany-na-zakwasie/
Właśnie zrobiłam ten chlebek i jest genialny! Wilgotny i z chrupiącą skórką, pycha. Mój drugi eksperyment z mąką bezglutenową, poprzedni był tragedią, bo chleb wyszedł twardy jak skała :D Cukinia daje super efekt, dzięki :)
Czy bez siemienia wyjdzie? Zapomniałam kupić
Tak, powinien :-)
Dziękuję
Czy mogą być zwykłe drożdże rozpuszczone w wodzie?
Tak, oczywiście. Wtedy odejmij dodaną na rozczyn wodę od tych 300 ml ;-)
Pytanie: czy zmieniam proporcje drożdży, jeśli nie używam “suchych”?
Dzięki za pomysł na chleb z cukinia! Mamy w ogrodzie ich nadmiar, więc już nie mogę się doczekać efektu
Tak, trzeba odpowiednio zmniejszyć ilość wody, czyli ostatecznie powinno być 300 ml (woda + rozczyn ze świeżych drożdży).