Bezglutenowy chleb z cukinią

  • 350 g cukini (1 średnia sztuka)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 220 g mąki ryżowej
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy + do wysmarowania formy
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 300 ml ciepłej wody

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • 1 roztrzepane żółtko lub mleko do wysmarowania wierzchu
  • garść dowolnych nasion do posypania wierzchu
bezglutenowy chleb na drożdżach
Przepis na keksówkę 13×28 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy


1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż na sitko. Następnie posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij z wody. 2. Siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami wody i również odstaw na ok. pół godziny. 3. Mąki wymieszaj w dużej misce razem z solą i drożdżami. 4. Następnie dodaj odciśnietą cukinię, siemię lniane, oliwę i ciepłą wodę. 5. Ciasto wymieszaj ręką (będzie się trochę kleiło ;-), przykryj ręcznikiem kuchennym lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 6. Po godzinie ciasto przełóż na posypany mąką (np. ryżową lub gryczaną) blat i jeszcze raz ugnieć (tym razem powinno mieć bardziej zwartą formę). 7. Kolejno przełóż do wysmarowanej olejem formy, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. 8. Opcjonalnie przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba żółtkiem lub mlekiem i posyp dowolnymi ziarnami (ja użyłam żółtko, ziarenka słonecznika i czarnuszki). 9. Piecz chleb w temp. 220°C na termoobiegu przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejsz do 200°C na grzanie góra-dół i piecz kolejne 40 minut. 10. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i studź ok. 5 minut w keksówce, po czym wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

bezglutenowy chleb na drożdżach z cukinią

Na górnych zdjęciach ciasto po pierwszym wymieszaniu i wyrośnięciu, na dolnych po ugnieceniu ciasta.

bezglutenowy chleb na drożdżach z cukinią

Wyrośnięty chleb przed pieczeniem.

wyrastanie na drożdżach bezglutenowego chleba
bezglutenowy chleb na drożdżach z cukinią

bezglutenowy chleb na drożdżach z cukinią

Bezglutenowa tarta z agrestem
Letni chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką


Komentarze /5

  1. Ala

    Wygląda perfekcyjnie

  2. Witam, czy można w jakiś sposób zastąpić drozdze? Niestety musze ich unikać :( Czy zakwas ryzowy mógłby się sprawdzić, a jeśli tak, to w jakich proporcjach?

  3. Mgd

    Właśnie zrobiłam ten chlebek i jest genialny! Wilgotny i z chrupiącą skórką, pycha. Mój drugi eksperyment z mąką bezglutenową, poprzedni był tragedią, bo chleb wyszedł twardy jak skała :D Cukinia daje super efekt, dzięki :)

Napisz komentarz