Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Sałatka ogrodowa z kwiatami

  • garść liści szczawiu gajowego
  • garść rukoli
  • garść liści sałaty masłowej
  • garść młodych liści szpinaku
  • garść liści trybuli
  • garść rukwi wodnej
  • 100 g kaszy quinoa
  • 2 pomidory malinowe
  • pomidorki koktajlowe (użyłam żółtych)
  • 100 g groszku cukrowego
  • garść jeżyn
  • jadalne kwiaty z ogrodu (np. niecierpek, nasturcja, rumianek, hibiskus)
  • sól
  • pieprz
salatka-z-jadalnymi-kwiatami
Przepis na 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Sałatkę można dowolnie mieszać z różnymi rodzajami sałat i jadalnych kwiatów – te podane w przepisie to luźna propozycja ;-) Zwróćcie jednak uwagę na źródło pochodzenia kwiatów. Najpewniejsze będą te z własnego lub zaprzyjaźnionego ogrodu czy działki, albo upraw ekologicznych (kwiaty ze sklepów ogrodniczych nie nadają się do spożycia).

1. Kaszę quinoa przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. 2. Następnie przełóż do rondelka, zalej wodą (na 1 szklankę ziaren, wlej 1,5 szklanki wody) i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. 3. Zieleninę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Większe liście możesz porwać na mniejsze kawałki. 4. Groszek cukrowy zblanszuj 3 minuty we wrzątku, odcinając wcześniej końcówki i ewentualne włókna. 5. Groszek i zielenię wymieszaj z ugotowaną kaszą quinoa, przekładając je do półmisków. 6. Pomidory malinowe pokrój na mniejsze kawałki, koktajlowe przekrój na pół i połącz je razem z sałatką. 7. Gotową sałatkę udekoruj jeżynami i jadalnymi kwiatami, delikatnie dopraw solą i pieprzem.

bezglutenowa salatka z jezynami i kwiatami

salatka letnia z quinoa i jeżynami

bezglutenowa salatka ogrodowa jadalymi kwiatami

Tarta ze śliwkami i makiem
Barszcz wigilijny


Komentarze

  1. Boski post, boskie zdjęcia <3

Napisz komentarz