Dżem z żurawiny

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 150 g cukru (użyłam ksylitolu)
  • 200 ml wody
  • laska cynamonu
dżem z żurawiny z ksylitolem
Przepis na 2 małe słoiczki
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański

1. Żurawinę umyj, wrzuć do garnuszka i wymieszaj z wodą i cukrem. Opcjonalnie dodaj laskę cynamonu. 2. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą puszczą sok, a całość zagęści się. Trwa to około 20-25 min. 3. Gotową konfiturę przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Jeśli wolisz dużo słodsze dżemy, możesz dodać więcej cukru. Przy podanych przeze mnie proporcjach, dżem zachowuje wciąż kwaskowatość żurawiny.

dżem z żurawiny z ksylitolem
dżem z żurawiny z ksylitolem

Maślane bułeczki à la brioszki bez drożdży
Pomysły na zimowe kanapki


Napisz komentarz