Bezglutenowe ciasteczka korzenne
|
przepis na ok. 40 dużych ciastek
Zawiera:
Mąkę ryżową możesz pominąć i upiec ciasteczka z samego miksu bezglutenowego. |
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, i przyprawy. 2. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. 3. Dodaj jajko miksuj jeszcze przez pół minuty. 4. Wsyp suche składniki do masy maślanej i ubijaj mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. 5. Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj kulkę lub podziel od razu na 3 części, zawiń i schłodź w lodówce min. 1 godzinę (możesz zostawić też na całą noc). 6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3–5 mm, najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia. W razie potrzeby podsyp dodatkowo papier mąką ryżową. 7. Wycinaj dowolne kształy i układaj na blasze na papierze do pieczenia. Możesz zrobić dziurki do powieszenia ciasteczek np. patyczkiem do szaszłyków lub słomką. Jeśli ciasto w trakcie przygotowywania za bardzo rozmięknie, przełóż je, najlepiej rozwałkowane na papierze do zamrażarki na 5–10 minut. 8. Piecz 10–20 minut w zależności od wielkości i grubości do zarumienienia w 180˚C. Po upieczeniu, zostaw ciastka na blasze do lekkiego przestudzenia i przekładaj łopatką na kratkę. Są gotowe do zjedzenia od razu.
Moje ciasteczka przechowuję w dużym słoju w oczekiwaniu na Święta :-)
Cudne zdjęcia, oczu nie mogę oderwać!!
Cieszę się! :-)
śliczna sesja pierniczkowa, jestem zauroczona:)))
Dzięki siankoo, warto było marznąć ;-)
Piękne zdjęcia! cudowne!
Dziękuję! :-)
o jeny:) jak tu pięknie:) Twój blog dla mnie najmilsze odkrycie w ostatnim czasie :)
Pozdrawiam :)
Oj! Dziękuję Moniu, mam nadzieje, że będziesz czasem zaglądać. Pozdrawiam ciepło!
Przepiękne! Ogólnie bardzo ładna, a jednocześnie ciekawa strona. Z przyjemnością będę częstszym gościem u Ciebie :-) Pozdrawiam serdecznie!
Cieplo tu :)
Właśnie piekę ciasteczka z tego przepisu, zobaczymy co mi wyjdzie :)
Co do przypraw, na szczęście jest ich na rynku coraz więcej, które są bezglutenowe i powszechnie dostępne. M.in. Dr Oetker czy Kotanyi, który udostępnia również przyprawę warzywną bez dodatku glutenu i pochodnych, a Producent majonezu Kieleckiego również potwierdził niedawno, że ich produkt nie zawiera i nie ma kontaktu z glutenem ;)
Pzdr
O ja, tak przez przypadek znalazłam Twoją stronę i jestem pod wrażeniem, pięknych zdjęc jak i przepysznych przepisów :) Pierwsze danie bezglutenowe było własnie z tej strony i były to nalesniki ze szpinakiem, które były przeboskie :) a teraz bedę robiła pierwszą bezglutenową Wigilię i to na dodatek sama :P i oczywiście skorzystam z Twoich przepisów :) Pozdrawiam gorąco :)
A ile czasu moga leżeć ciasteczka? Czy podobnie jak pierniczki, im dłużej to lepiej? ( zakładam opcje, ze nikt ich wczesniej nie zje;))
Nie, te ciasteczka nadają się od razu do spożycia, są mięciutkie. Mogą być przechowywane w słoiku (do ok. 2 tygodni)
Podobnie jak Paulina w tym roku na Święta zmuszona będę zrobić kilka potraw bezglutenowych.Chwała za tą wspaniałą stronę-jest w czym wybierać.
:-)
Właśnie robię ciasteczka z tego przepisu. Użyłam mieszanki mąki schaer mix c. Po 3 godzinach w lodówce ciasto jest w miarę do wałkowania ale tylko przez minutę, potem zaczyna się rozpływać i nie można już nic z tym zrobić. Help!