Bezglutenowe ciasteczka korzenne

  • 190 g miksu mąki bezglutenowej
  • 120 g mąki ryżowej + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika (polecam Dary Natury, wybierając innego producenta zawsze sprawdź czy w składzie nie ma mąki pszennej!)
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego (lub więcej jeśli wolisz słodsze)
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
Bezglutenowe pierniczki
przepis na ok. 40 dużych ciastek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Mąkę ryżową możesz pominąć i upiec ciasteczka z samego miksu bezglutenowego.


1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, i przyprawy. 2. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. 3. Dodaj jajko miksuj jeszcze przez pół minuty. 4. Wsyp suche składniki do masy maślanej i ubijaj mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. 5. Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj kulkę lub podziel od razu na 3 części, zawiń i schłodź w lodówce min. 1 godzinę (możesz zostawić też na całą noc). 6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3–5 mm, najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia. W razie potrzeby podsyp dodatkowo papier mąką ryżową. 7. Wycinaj dowolne kształy i układaj na blasze na papierze do pieczenia. Możesz zrobić dziurki do powieszenia ciasteczek np. patyczkiem do szaszłyków lub słomką. Jeśli ciasto w trakcie przygotowywania za bardzo rozmięknie, przełóż je, najlepiej rozwałkowane na papierze do zamrażarki na 5–10 minut. 8. Piecz 10–20 minut w zależności od wielkości i grubości do zarumienienia w 180˚C. Po upieczeniu, zostaw ciastka na blasze do lekkiego przestudzenia i przekładaj łopatką na kratkę. Są gotowe do zjedzenia od razu.

Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Moje ciasteczka przechowuję w dużym słoju w oczekiwaniu na Święta :-)

Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe korzenne ciastka

Piernik
Bezglutenowe hamburgery z indykiem


Komentarze /16

  1. Cudne zdjęcia, oczu nie mogę oderwać!!

  2. śliczna sesja pierniczkowa, jestem zauroczona:)))

  3. Piękne zdjęcia! cudowne!

  4. o jeny:) jak tu pięknie:) Twój blog dla mnie najmilsze odkrycie w ostatnim czasie :)
    Pozdrawiam :)

  5. Przepiękne! Ogólnie bardzo ładna, a jednocześnie ciekawa strona. Z przyjemnością będę częstszym gościem u Ciebie :-) Pozdrawiam serdecznie!

  6. Właśnie piekę ciasteczka z tego przepisu, zobaczymy co mi wyjdzie :)
    Co do przypraw, na szczęście jest ich na rynku coraz więcej, które są bezglutenowe i powszechnie dostępne. M.in. Dr Oetker czy Kotanyi, który udostępnia również przyprawę warzywną bez dodatku glutenu i pochodnych, a Producent majonezu Kieleckiego również potwierdził niedawno, że ich produkt nie zawiera i nie ma kontaktu z glutenem ;)

    Pzdr

  7. O ja, tak przez przypadek znalazłam Twoją stronę i jestem pod wrażeniem, pięknych zdjęc jak i przepysznych przepisów :) Pierwsze danie bezglutenowe było własnie z tej strony i były to nalesniki ze szpinakiem, które były przeboskie :) a teraz bedę robiła pierwszą bezglutenową Wigilię i to na dodatek sama :P i oczywiście skorzystam z Twoich przepisów :) Pozdrawiam gorąco :)

  8. A ile czasu moga leżeć ciasteczka? Czy podobnie jak pierniczki, im dłużej to lepiej? ( zakładam opcje, ze nikt ich wczesniej nie zje;))

    • Nie, te ciasteczka nadają się od razu do spożycia, są mięciutkie. Mogą być przechowywane w słoiku (do ok. 2 tygodni)

  9. Podobnie jak Paulina w tym roku na Święta zmuszona będę zrobić kilka potraw bezglutenowych.Chwała za tą wspaniałą stronę-jest w czym wybierać.

Napisz komentarz