Żurek bezglutenowy
Wywar z warzyw
Żurek
Do podania
|
przepis na 1,7 l żurku
Zawiera:
Kiełbasa jest klasycznym dodatkiem do wielkanocnego żurku, ale nie jest obowiązkowa. Równie dobrze będzie smakować z samym jajkiem. Jeśli jednak zdecydujesz się ją dodać, pamiętaj, by podczas zakupów uważnie sprawdzać skład i ostrzeżenie o zawartości glutenu. Tyczy się to również wędlin i wszystkich mięsnych wyrobów. Wyroby ekologiczne rzadziej zwierają gluten, ale zawsze się upewnij! |
1. Do garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj. 2. Warzywa na wywar obierz, opłucz i włóż do gotującej się wody razem z czosnkiem, grzybkami, zielem i liśćmi laurowymi. 3. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu i odcedź wszystko łyżką cedzakową. 4. Do bulionu włóż kromki chleba bezglutenowego, dodaj majeranek, drobno posiekany czosnek, liść laurowy i oliwę. 5. Zagotuj i trzymaj na ogniu ok. 10–15 minut, aż chleb się całkowicie rozpadnie. 6. Zdejmij z ognia, dopraw porządnie solą, pieprzem. 7. Do miseczki wlej śmietanę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do niej gorącą zupę, za każdym razem mieszając. Śmietana się ogrzeje do temp. zupy (powinna zacząć lekko parować) i zapobiegnie to jej zwarzeniu. 8. Śmietanę wlej do żurku, energicznie mieszając. 9. Kolejno dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj. 10. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 11. Żurek odstaw na 2–3 godziny, stanie się bardziej aromatyczna. 12. Przed podaniem podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiarki, plasterkami kiełbasy i ugotowaną marchewką z wywaru.
Pomysł na żurek z dodatkiem kromek chleba zaczerpnęłam od MaćkaKrzysztofa z forum.celiakia.pl
elegancki, w sam raz na uroczystą okazję :) Dziękujemy za zdjęcie!
Pychotka! bardzo dobry i smaczny, już korzystałam z tego przepisu nie raz! Dodałam boczku wędzonego premium od Henryka Kani – nie ma właśnie glutenu!
żurek