Zupa z czarnej soczewicy

  • 1,5 l wody
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 większe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g czarnej soczewicy
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Dodatkowo do podania

  • świeże listki kolendry
Zupa z czarnej soczewicy wegańska
PRZEPIS NA 4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Jedna z moich ulubionych zimowych zup! Rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. W smaku przypomina troszkę polską, klasyczną grochówkę… Wiem, też byłam zaskoczona ;-)


1. W granku rozgrzej oliwę, następnie dodaj posiekane cebulę i seler naciowy. Dokładnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. 2. Kolejno dorzuć posiekane w plasterki marchewkę, zmniejsz ogień i duś kolejne 5 minut. 3. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, wszystkie przyprawy oraz 2-3 łodyżki natki pietruszki. Wymieszaj i przesmaż około minuty. 4. Soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka wraz z 1,5 l wody. Całość zamieszaj i doprowadź do zagotowania. 5. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Po 20 minutach dorzuć obranego, pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka i gotuj dodatkowe 10 minut. 7. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry (ewentualnie natką pietruszki). Jeśli wolisz, możesz ją zblendować na zupę krem, pamiętając aby wcześniej wyjąć liście laurowe oraz natkę pietruszki.

Zupa z czarnej soczewicy wegańska

Zupa z czarnej soczewicy wegańska

Wegańska tarta cytrynowa z malinami
Brownie wegańskie


Komentarze /3

  1. Brzmi smacznie. Czy soczewicę najpierw namaczamy?