Zupa z czarnej soczewicy
Dodatkowo do podania
|
PRZEPIS NA 4 porcje
Jedna z moich ulubionych zimowych zup! Rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. W smaku przypomina troszkę polską, klasyczną grochówkę… Wiem, też byłam zaskoczona ;-) |
1. W granku rozgrzej oliwę, następnie dodaj posiekane cebulę i seler naciowy. Dokładnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. 2. Kolejno dorzuć posiekane w plasterki marchewkę, zmniejsz ogień i duś kolejne 5 minut. 3. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, wszystkie przyprawy oraz 2-3 łodyżki natki pietruszki. Wymieszaj i przesmaż około minuty. 4. Soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka wraz z 1,5 l wody. Całość zamieszaj i doprowadź do zagotowania. 5. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Po 20 minutach dorzuć obranego, pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka i gotuj dodatkowe 10 minut. 7. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry (ewentualnie natką pietruszki). Jeśli wolisz, możesz ją zblendować na zupę krem, pamiętając aby wcześniej wyjąć liście laurowe oraz natkę pietruszki.
Brzmi smacznie. Czy soczewicę najpierw namaczamy?
Nie, wystarczy przepłukać pod zimną, bieżącą wodą :-)
Dziękuję za odpowiedź, jutro biorę się za gotowanie :)