Zupa selerowa z kurkami

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • duży korzeń selera (ok. 500 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Dodatkowo do podania

  • kurki
  • świeże listki tymianku
zupa krem selerowa z kurkami wegańska
PRZEPIS NA 4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 2. Przesyp ją na drobne sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. 3. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 4. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż 2-3 minuty do zeszklenia. 6. Dodaj obrany i pokrojony w kostkę korzeń selera, seler naciowy pokrojony w ok. 1 cm plasterki. Wymieszaj, posól i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 7. Dodać posiekany czosnek, liście tymianku i smaż dodatkową 1 minutę. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się. 8. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Na koniec zmiksuj zupę na maksymalnej mocy blendera, dodając wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną. 9. Podawaj ze świeżo usmażonymi kurkami i świeżymi listkami tymianku.

zupa krem selerowa z kurkami wegańska

zupa krem z selera z kurkami wegańska

Wegańskie placuszki z jabłkami i makiem
Grzybowe ragout z makaronem


Napisz komentarz