Zupa selerowa z kurkami
Dodatkowo do podania
|
PRZEPIS NA 4 porcje
|
1. Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 2. Przesyp ją na drobne sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. 3. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 4. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż 2-3 minuty do zeszklenia. 6. Dodaj obrany i pokrojony w kostkę korzeń selera, seler naciowy pokrojony w ok. 1 cm plasterki. Wymieszaj, posól i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 7. Dodać posiekany czosnek, liście tymianku i smaż dodatkową 1 minutę. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się. 8. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Na koniec zmiksuj zupę na maksymalnej mocy blendera, dodając wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną. 9. Podawaj ze świeżo usmażonymi kurkami i świeżymi listkami tymianku.