Zupa krem z dyni

  • 1 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej do zagęszczenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 5 łyżek śmietany (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 5 łyżek prażonych pestek dyni
Zupa krem z dyni
porcja dla 5 osób
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał
Pestki dyni, można zastąpić prażonymi płatkami migdałów.


1. Dynię pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, marchew pokrój w 0,5 cm plastry, a jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w grubą kostkę. 2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 3. Wrzuć do niego cebulę, jabłko, marchew, dynię oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż dynia będzie miękka – około 15 minut. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. 6. Do kubeczka przelej kilka łyżek zupy i rozprowadź w niej łyżkę mąki ryżowej. 7. Przelej wszystko do garnka, zamieszaj i zagotuj. 8. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 9. Gorącą zupę rozlej do mieseczek. Do każdej porcji dodaj łyżkę gęstej śmietany i łyżkę prażonych pestek z dyni.

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

Puszyste naleśniki cynamonowe z gruszkami i orzechami
Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym


Komentarze /3

  1. Zupa boska, a zdjęcia rewelacyjne!

  2. Polecam olej dyniowy do dekoracji dania, niesamowity dodatek do zupy-krem z dyni