Zupa krem z porów i ziemniaków

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 pory (ok. 500 g)
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • płatki chilli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Zupa porowa krem wegańska
PRZEPIS NA 4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Smak czystej zupy porowo-ziemniaczanej bez dodatku chilli i pietruszki jest bardzo delikatny więc przypadnie do gustu nawet dzieciom.


1. Pory dokładnie umyj i odkrój końce, zostawiając białą i jasnozieloną część. Uzyskane części pora pokrój w plasterki, a ziemniaki oraz cebulę w kostkę. 2. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodać pokrojone warzywa oraz kminek i podgrzewaj mieszając przez około 5 minut. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1 minutę. 4. Następnie wlej bulion i gotuj 15 minut od zagotowania. 5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i zmiksuj w blenderze na gładki krem. 6. Podawaj gorącą, posypaną płatkami chilli oraz z usmażonymi plastrami pietruszki.

Plastry pietruszki możesz uzyskać za pomocą obieraczki. Obierz i pokrój na długie paski, a następnie usmaż na oleju do lekkiego zarumienienia (trzeba być czujnym, bo bardzo łatwo można je przypalić).

Zupa krem z porów i ziemniaków zimowa wegańska i bezglutenowa z chilli i pietruszką

Zupa krem z porów i ziemniaków zimowa wegańska i bezglutenowa z chilli i pietruszką

Plastry pietruszki smażone w oleju czipsy pietruszkowe

Plastry pietruszki smażone w oleju czipsy pietruszkowe

Zupa porowo ziemniaczana zimowa wegańska i bezglutenowa z chilli i plastrami pietruszki

Jaglanka z granatem
Świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną


Komentarze

  1. świetny przepis! dziękuję i zapraszam na bloga http://www.kuchnia.wystartujznami.pl/

Napisz komentarz