Zupa krem z porów i ziemniaków
|
PRZEPIS NA 4 porcje
Smak czystej zupy porowo-ziemniaczanej bez dodatku chilli i pietruszki jest bardzo delikatny więc przypadnie do gustu nawet dzieciom. |
1. Pory dokładnie umyj i odkrój końce, zostawiając białą i jasnozieloną część. Uzyskane części pora pokrój w plasterki, a ziemniaki oraz cebulę w kostkę. 2. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodać pokrojone warzywa oraz kminek i podgrzewaj mieszając przez około 5 minut. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1 minutę. 4. Następnie wlej bulion i gotuj 15 minut od zagotowania. 5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i zmiksuj w blenderze na gładki krem. 6. Podawaj gorącą, posypaną płatkami chilli oraz z usmażonymi plastrami pietruszki.
Plastry pietruszki możesz uzyskać za pomocą obieraczki. Obierz i pokrój na długie paski, a następnie usmaż na oleju do lekkiego zarumienienia (trzeba być czujnym, bo bardzo łatwo można je przypalić).
świetny przepis! dziękuję i zapraszam na bloga http://www.kuchnia.wystartujznami.pl/