Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk

  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 2 łyżek świeżego tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
PRZEPIS NA 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański

1. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, pomidory przepołów, obraną marchewkę pokrój w grubsze talarki, a czosnek obierz ze skórki. 2. Przygotowane warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, popieprz, posól i piecz ok. 40 minut w 190˚C. 3. Następnie warzywa ostudź. Pomidory oraz paprykę obierz ze skórki i przełóż do blendera razem z marchewką i czosnkiem. 4. Dodaj bulion, tymianek i zmiksuj na krem. 5. Gotową zupę przelej do garnka, podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą z listkami świeżego tymianku.

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki z tymiankiem

Wegański budyń dyniowy
Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem


Komentarze

  1. Zupa jest przepyszna :)