Zupa krem z białych szparagów

  • 700 l bulionu warzywnego
  • 500 g białych szparagów
  • 2 ziemniaki (ok. 250 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka nitek szafranu
  • parmezan według uznania (opcjonalnie)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Zupa krem szparagowa z białych szparagów
PRZEPIS NA 4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy


1. Szparagi dokładnie umyj, oderwij zdrewniałe końce i następnie obierz je tuż pod główką z włókien (najłatwiej obieraczką do warzyw). Tak przygotowane szparagi pokrój w 3 cm kawałki, a ziemniaki oraz cebulę w kostkę. Główki szparagów odłóż na bok, bo wylądują na patelni, a nie w garnku z resztą warzyw :-) 2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną cebulkę i zeszklij, około 3-4 minuty. 3. Wlej bulion, dodaj szafran, sól i pieprz. Doprowadź do zagotowania. 4. Następnie ostrożnie dodaj pokrojone ziemniaki i szparagi i gotuj około 10 minut, aż warzywa zmiękną. 5. Na koniec zmiksuj zupę w blenderze na gładki krem i dopraw solą i pieprzem według uznania. 6. Przed podaniem przygotuj główki szparagów, przesmażając je ok. 5 minut na niewielkiej ilości oliwy, posypane solą i pieprzem. Powinny zachować swoją chrupkość i być lekko przyrumienione. 7. Gotową zupę podawaj gorącą z podsmażonymi główkami szparagów, opcjonalnie posypaną płatkami chilli, szafranem i parmezanem.

Polecam również wypróbować wersję ze słodkimi ziemniakami (zamiast zwykłych) i kleksem jogurtu.

Zupa krem szparagowa z białych szparagów

Risotto z pieczonymi rzodkiewkami
Dietetyczna, wielkanocna babka cytrynowa


Napisz komentarz