Ziemniaczane łódeczki
Dodatkowo
|
![]() |
porcja na 30 łódeczek
W kwestii dodatków masz pełną dowolność. Możesz również zrobić łódeczki np. z przepiórczych lub kurzych jajek ugotowanych na twardo. |
1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na blasze lub naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. 3. Piecz przez ok. 30 minut, do przyrumienienia. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 5. W tym czasie przygotuj dodatki – pomidorki lub chilli pokrój w małe trójkąciki, jeśli dodajesz ser, zetrzyj go na tarce. 6. W ostudzone ziemniaki wbij wykałaczkę, posyp serem i nadziej kolejno zieleninę i chilli lub pomidorki. Łódeczki są gotowe do wypłynięcia ;-)
Inspiracja z książki A. Adoree The Vintage Tea Party Year.
ale pomysłowe :)