1. Rozgrzej łyżkę oliwy w rondlu i przełóż do niego szpinak. Trzymaj na ogniu około 10–13 minut, od czasu do czasu mieszając. Po rozmrożeniu przełóż go na sitko i odciśnij z niego jak najwięcej wody. 2. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Powinien być al dente. 3. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę na łyżce oliwy z oliwek, aż się zarumieni. 4. Przełóż ugotowany ryż do miski, dodaj starty parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Odłóż ⅓ część ryżu do przykrycia zapiekanki na końcu. 5. Do pozostałej części dodaj szpinak, cebulę i masło. Wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dodatkowo dopraw solą i pieprzem. 6. Po wymieszaniu dodaj do masy roztrzepane jajka, zostawiając trochę dla odłożonej części ryżu. Dokładnie wymieszaj. 7. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż do niej połowę masy ze szpinakiem, następnie pokrojoną kulkę mozarelli, znów pozostałą część masy ze szpinakiem i odłożoną porcję ryżu wymieszaną z jajkiem. 8. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 200˚C.

Mozarellę możesz zamienić na ser feta, ale pamiętaj, by do potrawy dodać odpowiednio mniej soli.

Gratuluję super strony!! Zdjęcia są bardzo apetyczne i piękne!!! Przepis bardzo ciekawy zapisuję do zrobienia :)
Dziękuję! Mam nadzieję, że wam posmakuje :-)
zrobiłam (bez mozarelli) – wyszło ekstra :)
Właśnie zrobiłam w weekend, prosty przepis i przepyszna ! Gratuluję inwencji twórczej i pomysłowości :*
pyszna zapiekanka:) zrobiłam juz 2 x :)