Zapiekanka warzywna z mąką z ciecierzycy

  • 100 g różyczek kalafiora
  • 100 g różyczek brokuła
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 200 ml śmietany sojowej (użyłam 18%)
  • 250 ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka octu ziołowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
bezglutenowa zapiekanka z maka z ciecierzycy brokulem i kalafiorem wegańska
PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 11×30 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. Różyczki brokuła i kalafiora wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty. 2. Mąki wymieszaj z solą, sodą, przyprawami i płatkami drożdżowymi. 3. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę sojową, wodę, ocet oraz olej. 4. Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj. 5. Na koniec wrzuć odcedzony brokuł, kalafior i jeszcze raz wymieszaj. 6. Masę przełóż do keksówki i piecz w 200˚C przez 35-40 minut. 7. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Podawaj z dowolną sałatką lub surówką.

bezglutenowa zapiekanka z maka z ciecierzycy brokulem i kalafiorem wegańska

bezglutenowy chlebek z maka z ciecierzycy brokulem i kalafiorem wegańska

bezglutenowa zapiekanka z maka z ciecierzycy brokułem i kalafiorem wegańska

Ciastka z rodzynkami i czekoladą
Kluski śląskie z dyni z sosem szałwiowym


Komentarze /3

  1. R

    Swietny blog! Pozdrawiam i na pewno wyrpbuje pare przepisow :)

  2. Zapowiada się super, ale czym (bezmlecznym) można zastąpić śmietanę sojową…?