Wilgotne ciasto cytrynowe z mielonymi migdałami

Ciasto cytrynowe bezglutenowe

  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g fruktozy lub 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 80 g kaszki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej lub miksu mąk)
  • 200 g mielonych migdałów
  • skórka starta2 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)
  • sok2 cytryn
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

Polewa (opcjonalnie)

  • 100 g białej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • ¼ szklanki śmietany kremówki (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 60 g niesolonych posiekanych pistacji lub płatków migdałowych
Ciasto z mielonymi migdałami
Przepis na tortownicę 23 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Nie znam osoby, której nie smakowałoby to ciasto. Gości w moim domu od ponad roku i zawsze chętnie do niego wracam. Jest niesamowicie cytrynowe, świeże i orzeźwiające. Polewa nie jest konieczna i można z nią eksperymentować. Będzie idealne np. na Wielkanoc.


Ciasto
1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2. Masło utrzyj z fruktozą na puszysty, biały krem. 3. Cały czas miksując, dodawaj jajka na przemian z kaszką lub mąką wymieszaną z migdałami. 4. Dodaj sok, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. 5. Masę przełóż do tortownicy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.


Polewa
1. Rozdrobnij czekoladę, wrzuć do metalowej miski i dodaj do niej kremówkę. 2. Miskę umieścić nad garnuszkiem z wrzącą wodą i cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia się czekolady. 3. Odstaw na bok do wystudzenia (ok. 2 godzin). 4. Gotową polewę przełóż na ciasto i posyp pistacjami lub migdałami.

ciasto bezglutenowe z mielonych migdałów
ciasto cytrynowe z migdalami
Z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.

Tort czekoladowo-śmietankowy
Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi


Komentarze /8

  1. Upiekłem to ciasto w Wielki Piątek. Do kaszki kukurydzianej dorzuciłem po łyżce mąki z amarantusa i mieszanki z Bezglutenu. Nie robiłem też polewy.
    Miało być już na święta, ale nie dotrwało :)

    W sobotę wieczorem zrobiłem drugie ciasto – tym razem z samej kaszki i z polewą według przepisu – niebo w gębie! Zajadali się nim wszyscy, a tylko ja jestem na diecie.

    To ciasto wysunęło się zdecydowanie na prowadzenie w moim rankingu i na pewno będę je robił często.

    Dzięki za przepis!

  2. Widzę, że partnerem bloga jest firma Provena. Ich gama produktów jest bardzo ciekawa, ale niestety są tak przerażające drogie, że chyba nigdy nie zdecyduję się wydać 20 zł na owsiankę ;) A chętnie bym zjadła :) Będąc na diecie bezglutenowej brakuje mi owsianych ciasteczek.

  3. Przepis wygląda bardzo zachęcająco. Zrobię to jutro dla męża który jest fanem łakoci:D

  4. Proszę o podanie wymiarów torownicy

    • Ciasto jest bardzo „elastyczne”, wyjdzie ok w tortownicy 23-27 cm. Różnić się będzie jedynie wysokością :-)

  5. dziekuje za ten przepis. Upieklam go w tortownicy 26cm przez 40 minut. wyszedl ladnie ale byl niski 3cm. Lubie te wysokosc. Zaraz po upieczeniu zjadlam maly kawalek. Cudownie cytrynowy, marzylam od dawna o taik kwaskowatym ciescie. Polewe zrobilam na drugi dzien I posypalam posiekanymi orzechami laskowymi. Przez polewe stal sie mniej kwaskowaty I eleganko sie prezentowal. Nastepnym razem zrobie go bez polewy :). Bardzo mi pasuje ten smak cytrynowy. Upieklam go 11 Marca, dziekuje za przepis.

Napisz komentarz