Wegetariańska fasolka po bretońsku

Fasola

  • 250 g suchej fasoli piękny Jaś
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 marchewka

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Przepis na 2–3 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier


1. Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić. 2. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj zioła, przyprawy oraz przekrojoną na pół marchewkę. 3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki. 4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrykwą. 5. Po godzinie sprawdź fasolę. Często gotuję 15–20 minut dłużej w zależności od miękkości. 6. Fasolę odcedź, zachowując wywar. 7. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. 8. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. 9. Na patelnię wlej passatę, dorzuć resztę składników. 10. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum i duś 20 minut. 11. Wrzuć ugotowaną fasolę i wlej ok. 0,5 l wywaru. 12. Wymieszaj i duś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli w trakcie duszenia, wywar zrobi się za gęsty, dolej kilka dodatkowych łyżek wywaru. Uważaj jednak, żeby po ugotowaniu sos nie był za rzadki. 13. Po ugotowaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodatkowo lubię dodać cząber pod koniec gotowania i posypać świeżym majerankiem (jeśli akurat mam na parapecie).

Wegetariańska fasolka po bretońsku dieta bezglutenowa
Wegetariańska fasolka po bretońsku dieta bezglutenowa
Wegetariańska fasolka po bretońsku dieta bezglutenowa
Wegetariańska fasolka po bretońsku dieta bezglutenowa

Placki ziemniaczane z burakami i łososiem
Gęsta gorąca czekolada


Komentarze /6

  1. dobra alternatywa dla mięsnej. ładnie wygląda. Pozdrawiam, Asia

    • A jak jakiś mięsożerca zacznie się domagać swojego, zawsze można osobno podsmażyć i wymieszać część gotowej fasolki ;-)

  2. wygląda pięknie!

  3. Dzisiaj na obiad była ciecierzyca w pomidorach, bardzo podobna do tej fasolki :) Mniam :)

  4. Właśnie skończyłem, wyszła super :)
    A jednak dodałem łyżeczkę kminku, żeby było bardziej fasolkowo :P

  5. Kamilo, najlepsza fasolka, jaką jadłam w życiu! Idealne proporcje przypraw, po prostu the best. Najpierw spałaszowałam solo, potem z ziemniaczkami i zostało jeszcze troszeczkę na jutro i będzie z … kluseczkami jaglanymi. Wiem, dziwne połączenie, ale zostało z kolacji, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia :) Wielkie dzięki za przepis i inspirację :)