Wegańskie placuszki z jabłkami i makiem

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 150 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 2 kopiaste łyżki maku
wegańskie bezglutenowe placuszki z jabłkami i makiem pancakesy
Przepis na ok. 20 placuszków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. W misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki (łącznie z makiem). 2. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki, a następnie przelej je do suchych i dokładnie wymieszaj. 3. Dorzuć wcześniej pokrojone jabłka i jeszcze raz zamieszaj. Masa będzie dosyć gęsta od jabłek, ale podczas smażenia ciasto ładnie urośnie (patrz zdjęcia poniżej). 4. Na nieprzywierającą, mocno rozgrzaną patelnię wlewaj partie ciasta (użyłam łyżki stołowej na każdego placuszka) i smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Jeśli placuszki będą się przypalać należy zmniejszyć ogień. 5. Podawaj od razu posypane cukrem pudrem.

Bezglutenowe i wegańskie placuszki z jabłkami i makiem

Bezglutenowe i wegańskie placuszki z jabłkami i makiem

Bezglutenowe i wegańskie placuszki z jabłkami i makiem

Bezglutenowe i wegańskie placuszki z jabłkami i makiem

Bezglutenowy jabłecznik jaglany
Zupa selerowa z kurkami


Komentarze

  1. Przepyszne placuszki, tak długo szukałam przepisu bez jogurtu, aż wreszcie znalazłam. Dzięki :)

Napisz komentarz