Wegańskie placuszki z jabłkami i makiem
|
Przepis na ok. 20 placuszków
|
1. W misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki (łącznie z makiem). 2. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki, a następnie przelej je do suchych i dokładnie wymieszaj. 3. Dorzuć wcześniej pokrojone jabłka i jeszcze raz zamieszaj. Masa będzie dosyć gęsta od jabłek, ale podczas smażenia ciasto ładnie urośnie (patrz zdjęcia poniżej). 4. Na nieprzywierającą, mocno rozgrzaną patelnię wlewaj partie ciasta (użyłam łyżki stołowej na każdego placuszka) i smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Jeśli placuszki będą się przypalać należy zmniejszyć ogień. 5. Podawaj od razu posypane cukrem pudrem.
Przepyszne placuszki, tak długo szukałam przepisu bez jogurtu, aż wreszcie znalazłam. Dzięki :)