Wegańskie owsiane ciasteczka bez cukru

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

  • 200 g płatków owsianych Provena
  • 100 g mąki owsianej Provena
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • mała szczypta soli
  • 250 ml wody
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 8–9 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na bazie rumu (opcjonalnie)
  • ½ dużego dojrzałego banana

Dodatkowo

  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika
bezglutenowe owsiane ciastka bez cukru
Przepis na ok. 40 ciastek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
Produkty Provena zawierają w 100% naturalny, czysty owies. Unikalna technologia i dbałość o produkcję umożliwia zabezpieczenie owsa przed kontaktem z ziarnami innych zbóż, gwarantując jego bezglutenowość. Wszystkie produkty Provena posiadają licencję na znak przekreślonego kłosa.

1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek i sól. 2. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę, olej, syrop z agawy, ekstrakt. 3. Banana dobrze rozgnieć na purée np. widelcem i dodaj do mokrych składników. 4. Do owsianej mieszanki dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj. 5. Na koniec dorzuć rodzynki, posiekane z grubsza orzechy i ziarna słonecznika. 6. Dokładnie wymieszaj. 7. Uzyskaną mieszankę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 8. Piecz 25–30 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia. 9. Po wyjęciu daj im chwilę ostygnąć (ok. 10 minut), po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Provena bezglutenowy czysty owies
Provena bezglutenowe płatki owsiane z licencją
wegańskie bezglutenowe ciastka owsiane bez cukru
Bezglutenowe wegańskie ciastka owsiane bez cukru Provena

To jedne z takich smakołyków, które można jeść do woli, bez wyrzutów sumienia ;-)

Bezglutenowe wegańskie ciastka owsiane bez cukru
Bezglutenowe wegańskie ciastka owsiane bez cukru
Bezglutenowe wegańskie ciastka owsiane bez cukru Provena

Potrawka z kurczaka
Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami


Komentarze /6

  1. Właśnie się synek nimi zajada :))) przypominają mi trochę smak bananowego ciasta – są PRZEPYSZNE !!!

  2. Jak myślicie, wyjdą z mąką ryżową albo jakąś inną?

  3. Aga

    Tego szukalam! Dzieki za przepis

  4. jutro na pewno zrobię, będą dobrym dodatkiem do śniadania na nadchodzący tydzień ;)

  5. Właśnie zrobiłem ciasteczka według proporcji w przepisie i końcowa masa wyszła strasznie wodnista. Dodałem troszeczkę mąki żeby lekko zgęścić i nie wiem czy nie wyszedł zakalec:/