Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Wegańskie kotlety z frytkami

Wegańskie kotlety

  • ½ dużego brokuła
  • ½ kalafiora
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry (sprawdź skład)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Frytki z piekarnika

  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
Kotlety wegańskie z brokułem
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zamiast brokuła i kalafiora możesz użyć innych warzyw. Równie dobrze smakują z marchewką, selerem. Jeśli koniecznie chcesz je zapanierować, zamiast bułki tartej użyj mielonego siemienia lnianego.


Wegańskie kotlety
1. Oddziel różyczki brokuła i kalafiora. 2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, a kiedy zacznie wrzeć wyłącz gaz i dodaj warzywa. 3. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 5–7 minut. 4. Po tym czasie oddcedź i ostudź. 5. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). 6. Ostudzone warzywa rozdrobnij dokładnie nożem lub malakserem i dodaj do ugotowanej kaszy. 7. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oleju, dodając curry. 8. Dodaj do reszty składników i dopraw solą i pieprzem do smaku. 9. Dokładnie zamieszaj i rękami uformuj kotleciki. 10. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju.


Frytki z piekarnika
1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki. 2. Przełóż do miski i dodaj olej, paprykę i kminek. 3. Dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami), tak aby frytki pokryły się przyprawami i olejem. 4. Blachę cienko posmaruj olejem i wyłóż na nią frytki, zachowując odstępy. 5. Piecz w temp. 180˚C przez 30–35 minut lub do zarumienienia. 6. Po wyjęciu odczekaj 5 minut i zdejmuj z blachy pomagając sobie łopatką. Podawaj z bezglutenowym keczupem i solą do smaku.

Bezglutenowe wegańskie kotlety z frytkami z piekarnika i domowym keczupem
Bezglutenowe wegańskie kotlety z frytkami z piekarnika i domowym keczupem
Bezglutenowe wegańskie kotlety z frytkami z piekarnika i domowym keczupem

Spaghetti z indykiem i suszonymi pomidorami
Bezglutenowy keczup


Komentarze /13

  1. Ewa

    Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog, tutaj szczegóły: http://thepotishot.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-czyli-bez-przepisu.html Pozdrawiam!

  2. Kotlety się rozpadają! Brakuje moim zdaniem sklejacza np. w postaci jajka. W smaku ok.

    • Michale, funkcję sklejacza pełni tu kasza jaglana. Trzeba je dobrze uformować, ściskając, wtedy nie powinny się rozpadać. Możesz też całą masę zmiksować ręcznym mikserem (powinny się łatwiej kształtować).

      Jajko oczywiście można dodać, ale nie dla weganina ;-)

  3. Finalnie wyszła cała patelnia breji zamiast kotletów ale bardzo mi to smakowało.

  4. I wszystko jasne – dałem za mało kaszy jaglanej :)

  5. No właśnie, mi się też wszystko rozleciało. Ciapka,która nie chce się wogóle szczepić! nawet po dodaniu 2 jajek jest problem :/nie wiem co teraz…wlać to do formy i zapiec? bo trochę szkoda wywalić wszystkie składniki do kosza…

  6. kotleciki wyszły prze pyszne :) dodatkowo polecam sobie zapiec je jeszcze z serem :) pychotka…. mniami

  7. hmmm, dobrze że przeczytałam komentarze, będę ulepszać, może się nie rozpadną

  8. Dzisiaj na obiad mi robilam z 2 torebek kaszy i caly kalafior i brokuly i nic sie nie rospada, wyszyl bardzo smacznie, dodoalam jeszcze chili zeby bylo ostrzej. Frytki tez pyszne :) dzis bede jeszcze syrniczki robila…super strona jestem zachwycona przepisami!!!

  9. Polecam uformowane kotlety ułożyć na aluminiowej folii i upiec w piekarniku. Nie rozpadają się i są mniej tuczące.
    Ważne jest również mocne ściśnięcie masy podczas tworzenia kulek / placków.

  10. Ile kotlecikow wychodzi z podanej porcji?

Napisz komentarz