Wegańskie ciasto z borówkami

  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 140 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (plus do natłuszczenia)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150-200 g borówek
  • cukier puder
wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami
PRZEPIS NA formę 25 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier

1. Formę natłuść małą ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz cukier z wanilią. 3. Dodaj mleko roślinne, olej i dokładnie zamieszaj trzepaczką. Powinno mieć gęstą i delikatną konsystencję. 4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy, a na wierzch wyłóż borówki. Piecz w temp. 180˚C przez 30-35 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem
Wegańskie szpinakowe pancakesy z kurkami


Komentarze /8

  1. aN

    Czy moge uzyc ekstaktu waniliowego zamiast cukru z wanilia? Przepis naprawde ciekawy i nietrudny!

  2. Zrobiłam dziś to ciasto. Smaczne ale takie dziwnie twarde… Czy takie ma być, czy coś źle zrobiłam?

  3. Mogą być inne owoce? Np. maliny lub truskawki?

  4. Mi wyszło super bardzo dobre ciasto jak na bezglutenowy przepis polecam

  5. Niestety ciasto się nie dopiekło
    Było w piekarniku 35 minut

Skomentuj aN