Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Wegański budyń dyniowy

  • 450 ml mleka roślinnego
  • 300 g purée z dyni (lub upieczonego /ugotowanego miąższu dyni)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu

Dodatkowo

  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki syropu z agawy
wegański bezglutenowy budyń z dyni
PRZEPIS NA 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Zawartość przelej do garnuszka i umieść na średnim ogniu. Stale mieszaj, aż do zagotowania. 3. Zmniejsz ogień i wciąż mieszając, gotuj przez 5-7 minut do zagęszczenia. 4. Przelej do salaterek lub szklanek i odstaw do ostudzenia na 15 minut. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do zupełnego ochłodzenia i przegryzienia się smaków. 5. Przed podaniem skarmelizuj pestki i płatki migdałów. W tym celu umieść je na rozgrzanej, małej patelni wraz z syropem z agawy i mieszaj przez około 2-3 minuty, aż do przyrumienienia nasion i zbrązowienia się syropu. Szybko udekoruj nimi wierzch budyniu i podawaj.

wegański bezglutenowy budyń z dyni

wegański bezglutenowy budyń dyniowy z pestkami z dyni

Sałatka owocowa w słoiku
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk


Komentarze

  1. Mniam! Ten budyń wygląda pysznie! :-)