Tarta ze śliwkami i makiem
Bezglutenowa tarta
Wypełnienie
|
PRZEPIS NA formę do tarty 28 CM
Zawiera:
Przepis i zdjęcia powstały we współpracy ze sklepem internetowym www.westwingnow.de |
Spód tarty
1. Formę do tarty natłuść małą ilością oleju kokosowego. 2. Wszystkie składniki na spód wymieszaj, aż powstanie miękka i lepka masa (olej kokosowy przed wmieszaniem powinien być drobno pokruszony). 3. Na formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. 4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. 5. Po tym czasie podpiecz spód przez 15 minut w 190˚C. 6. Wyciągnij foremkę, zmniejsz temperaturę do 175˚C i ostudź przez 10 minut, zanim wyłożysz nadzienie.
Wypełnienie
1. W małej misce wymieszaj masę makową oraz mielone migdały, jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj 2 łyżki wody. 2. Masę równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie. 3. Następnie ułóż śliwki, przekrojone na ćwiartki, posyp cukrem i płatkami migdałów. 4. Tartę piecz dodatkowe 25-30 minut w 175˚C, ostudź w piekarniku i… gotowe! Moją tartę przechowywałam w lodówce :-)
Jaką inną mąką można zastąpić mąkę kasztanową?
Mąka kasztanowa jest bardzo ciężka do zastąpienia, ze względu na swój charakterystyczny słodko-orzechowy smak. Myślę, że ewentualnie można ją zastąpić mąką słonecznikową lub mąką migdałową, ale na 100% smak tarty będzie inny.
Czy można uzyć śliwek mrożonych?? albo jak je wcześniej rozmrozic??