Tarta ze śliwkami i makiem

Bezglutenowa tarta

  • 210 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce do konsystencji stałej)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 5 łyżek zimnej wody
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

Wypełnienie

  • 100 g masy makowej, domowej lub kupnej (upewnij się, że jest bezglutenowa)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 10-15 sztuk dojrzałych śliwek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
  • płatki migdałowe
bezglutenowa wegańska tarta ze sliwkami
PRZEPIS NA formę do tarty 28 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier
orzech
Orzechy
Przepis i zdjęcia powstały we współpracy ze sklepem internetowym www.westwingnow.de


Spód tarty
1. Formę do tarty natłuść małą ilością oleju kokosowego. 2. Wszystkie składniki na spód wymieszaj, aż powstanie miękka i lepka masa (olej kokosowy przed wmieszaniem powinien być drobno pokruszony). 3. Na formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. 4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. 5. Po tym czasie podpiecz spód przez 15 minut w 190˚C. 6. Wyciągnij foremkę, zmniejsz temperaturę do 175˚C i ostudź przez 10 minut, zanim wyłożysz nadzienie.

Wypełnienie
1. W małej misce wymieszaj masę makową oraz mielone migdały, jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj 2 łyżki wody. 2. Masę równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie. 3. Następnie ułóż śliwki, przekrojone na ćwiartki, posyp cukrem i płatkami migdałów. 4. Tartę piecz dodatkowe 25-30 minut w 175˚C, ostudź w piekarniku i… gotowe! Moją tartę przechowywałam w lodówce :-)

tarta-ze-sliwkami-l7

bezglutenowa wegańska tarta ze sliwkami

bezglutenowa wegańska tarta ze sliwkami

bezglutenowa wegańska tarta ze sliwkami

Owsianka jeżynowo-borówkowa
Sałatka ogrodowa z kwiatami


Komentarze /3

  1. aga

    Jaką inną mąką można zastąpić mąkę kasztanową?

    • Mąka kasztanowa jest bardzo ciężka do zastąpienia, ze względu na swój charakterystyczny słodko-orzechowy smak. Myślę, że ewentualnie można ją zastąpić mąką słonecznikową lub mąką migdałową, ale na 100% smak tarty będzie inny.

  2. Aga

    Czy można uzyć śliwek mrożonych?? albo jak je wcześniej rozmrozic??

Skomentuj Aga