Szyszki z ryżu z domową masą krówkową

  • 75 g ryżu dmuchanego (preparowanego)
  • 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
Szyszki ryżowe bezglutenowe z masa krówkową
przepis na ok. 25 małych szyszek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Jeśli masz ochotę możesz dorzucić do masy krówkowej łyżkę lub dwie bezglutenowego kakao. Szyszki nabiorą wtedy ciemniejszego koloru.

1. Do garnka o szerszym dnie wlej mleko i wsyp cukier. Postaw na średnim ogniu i czekaj, aż cukier się rozpuści. 2. Zwiększ ognień i mieszając doprowadź do wrzenia. Masa powinna lekko bulgotać. 3. Gotuj nie przerywając mieszania ok. 30 minut. Po tym czasie masa powinna się wyraźnie zredukować, zciemnieć i zgęstnieć. 4. Zdejmij ognia, wrzuć masło i roztop je mieszając. 5. Do puszystej masy krówkowej wsyp ryż preparowany i dokładnie zamieszaj. Każde ziarenko powinno pokryć się masą. 6. Możesz lepić szyszki zwilżonymi zimną wodą rękami lub nakładając masę na dużą łyżkę i formować dowolny kształt. 7. Przenieś je na talerz, tackę lub do papilotek, a kiedy ostygną do temp. pokojowej, wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Po tym czasie zrobią się bardziej zwarte.

szyszki ryżowe dmuchane z masą krówkową domową bezglutenowe
szyszki z ryżu dmuchanego z masą krówkową domową bezglutenowe

Żurek bezglutenowy
Kotlety rybne


Komentarze /4

  1. witam jakiej firmy ryż preparowany Pani kupuje?

  2. Dzięki przyda się do szkoły

  3. zamiast mleka mogę użyc sojowego i zamiast cukru syrop z agawy ? najbardziej zależy mi aby zastapic mleko ponieważ nie mogę nabiału

Napisz komentarz