Pyszny, bezglutenowy chleb z garnka

  • 500 g bezglutenowego Mixu B Bread-Mix
    firmy Schär
  • 9 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 430 ml bardzo ciepłej wody
chleb bezglutenowy z garnka Schär
Przepis na 1 bochenek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Firma Schär może pochwalić się nową, ulepszoną recepturą mieszanki chlebowej MixB-Bread. Jej obecny skład jest dużo przyjemniejszy od poprzedniej wersji, a chleb wychodzi przepyszny i bardzo zbliżony w smaku do zwykłego chleba.

1. Mąkę wymieszaj w dużej misce razem z solą i drożdżami. 2. Następnie wlej bardzo ciepłą wodę i wymieszaj, najpierw łyżką, a następnie ugniatając rękami. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 3. Po godzinie przełóż ciasto na posypany mąką blat i delikatnie ugnieć, tak aby ciasto zrobiło się bardziej płaskie. Złóż ciasto na dwa i uformuj bochenek (patrz zdjęcia poniżej). 4. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. 5. W tym czasie włóż do wyłączonego piekarnika żeliwny garnek (wraz z pokrywką) i nagrzej do 250°C – grzanie góra-dół. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ostrożnie zdejmij gorącą pokrywę, przełóż wyrośnięty chleb do garnka i z powrotem przykryj. 6. Piecz przez 30 minut. 7. Następnie zdejmij pokrywę, zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 20 minut, aż chleb ładnie się przyrumieni.
8. Po upieczeniu wyjmij bochenek z piekarnika i studząc na kratce, zostaw do całkowitego ostygnięcia.

chleb bezglutenowy z garnka Schär

chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär

Ciasto po godzinie wyrastania.

chleb bezglutenowy z garnka Schär

Kroki „składania” ciasta i po uformowaniu w bochenek.

chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär
chleb bezglutenowy z garnka Schär

Risotto z porem i szafranem
Bezglutenowy jabłecznik jaglany


Komentarze /2

  1. Bardzo ciepła woda to jaka to jest mniej więcej temperatura wody? Chodzi o to, że drożdże muszą zapracować a w zbyt wysokiej temp. padają.

  2. Czy zamiast mix B mogę użyć mix C? Czy Kluski na parze tzw. Pampuchy?