Szarlotka owsiana bezglutenowa

Kruche ciasto

  • 350 g bezglutenowego miksu z owsem do wypieków Provena
  • 170 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3–4 łyżki zimnej wody

Wypełnienie

  • 2 garście płatków owsianych Provena
  • 1½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1½ łyżeczka cynamonu

Owsiana kruszonka

  • 50 g płatków owsianych Provena
  • 3–4 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g masła
Bezglutenowe płatki owsiane Provena
Przepis na kwadratową formę o boku 25 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Bezglutenowy miks z owsem Provena jest unikalny na rynku dostępnych mieszanek. Dodatek owsa czyni go bogatym w błonnik i nadaje charakterystyczny smak oraz strukturę wypieków.

Kruche ciasto
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. 2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i posiekaj nożem. 3. Następnie dodaj żółtka, 3 łyżki wody i wymieszaj nożem, zagarniając mąkę do środka. 4. Szybko wyrób ciasto, a w razie potrzeby dodaj dodatkową 1 łyżkę wody. 5. Na natłuszczoną masłem formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj formę do lodówki na 1,5–2 godziny. 6. Po tym czasie podpiecz spód przez 15 minut w 180˚C.

Wypełnienie
1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Zasyp cukrem, cynamonem i wymieszaj. Odstaw na min. pół godziny, jabłka w tym czasie puszczą sok. 3. Partiami odciskaj część soku z jabłek na sitku, nie całkowicie, żeby jabłka nie były zbyt suche.

Owsiana kruszonka
1. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier i wymieszaj. 2. Wsyp migdały z płatkami i podgrzewaj na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. 3. Zdejmij z ognia.


1. Na podpieczony spód równomiernie rozsyp dwie garście płatków owsianych. 2. Kolejno wyłóż jabłka, a na wierzch kruszonkę. 3. Piecz 40 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź.

Bezglutenowa szarlotka owsiana Provena
Bezglutenowa szarlotka owsiana Provena
Bezglutenowa szarlotka owsiana Provena
Bezglutenowa szarlotka z płatkami owsianymi
Bezglutenowa szarlotka owsiana
Bezglutenowa szarlotka owsiana
Bezglutenowa szarlotka z płatkami owsianymi

Zupa z zielonego groszku
Potrawka z kurczaka


Komentarze /14

  1. Cudo, cudo, cudo…czy mam napisać tysiąc razy?

  2. Czy ta szarlotka jest takze prezentowana jako “zdrowa”, czy tylko bezglutenowa ?

    • Oczywiście. Cukier trzcinowy w wypełnieniu z jabłek i kruszonce można też zastąpić miodem lub syropem z agawy, żeby szarlotka była jeszcze zdrowsza ;-)

  3. Po prostu spojrzalem na sklad uzytej maki oraz inne skladniki, i poza tym ze ma nieco dodanego owsa (10%) plus nieco sztucznie dodanego blonnika, nie ma roznicy miedzy ta a tradycyjna szarlotka z bialej maki (oczywiscie minus gluten). Stad i moje pytanie, aby sie upewnic.

    • Rozumiem. Nie wiem jakie masz doświadczenie z mąkami bg, ale często jest tak, że mąki np. owsiana, orzechowa, z amarantusa itp. dodaje się w niewielkim stopniu 10–30%, w zależności od ich struktury, właściwości absorpcyjnych, kleistości. Większa ilość mogłaby sprawić, że miks nie będzie się tak świetnie lepił. Ta ilość mąki w miksie w zupełności wystarcza, aby nadać mu zapach i smak owsa oraz fajną strukturę. Zrezygnowałam też z klasycznej kruszonki z ciasta i bułki tartej, na rzecz płatków więc jest jeszcze bardziej owsianie :-)

      • Ja bardziej sie zastanawialem nad “tuczliwoscia” takiego ciasta i nad tym w czym ono jest zdrowsze od tradycyjnej szarlotki zrobionej na bialej mace. Oczywiscie bezglutenowsosc jest zaleta dla tych ktorzy nie toleruja owego, wiec jest definitywnie bezglutenowa, ma tez niewielki dodatek owsa, wiec bedzie ciutke zdrowsza, ale to tylko ciutka.

        Generalnie z tego co czytam o uzytej tu mace, glownymi skladnikami sa skrobia kukurydziana i ziemniaczana, i jako ze wyeliminowany jest gluten, objetosiowo zawartosc skrobi jest jeszcze wieksza niz w tradycyjnej mace. Cukier trzcinowy nie rozni sie niczym od buraczanego praktycznie, no i oczywiscie mamy tez maslo.

        Dla tego wlasnie impakt takiej szarlotki na nasze zdrowie i “okazalosc” jest bardzo podobny do tradycyjnej szarklotki (minus bezglutenowosc), stad moje pytanie czy jest tylko bezglutenowa, czy takze uwazasz ja za “zdrowa”.

  4. I zeby nie bylo, ze taki krytykant ze mnie ino, dopisze ze Twoj blog, wizualnie, jest chyba najlepszym jaki widzialem w tych tematach :-) Swietne zdjecia, przede wszystkim :-)

  5. Wczoraj zrobiłam nieco inne ciasto, ale właśnie z mąki owsianej bezglutenowej – czysty owies bezglutenowy (100%). Wyszło fantastycznie, chociaż z musem jabłkowym zamiast jajek (plus ksylitol, kakao, olej, masło, soda, cynamon i gałka muszkatołowa.
    Czyli można by użyć takiej 100% owsa i do szarlotki, wtedy nie będzie to ciasto niby-owsiane, a czysto owsiane :)
    A cukier buraczany rafinowany o ile wiem nie ma w składzie melasy, jak ma to w zwyczaju mieć cukier trzcinowy…

    • Nalewka, super! Intryguje mnie czy ten spód wyszedł Ci kruchy? Czy bardziej jak babka? Jeśli możesz prześlij mi przepis na maila lub tu, bardzo bym je chciała wypróbować :-)

  6. Oooops, nie zaglądałam tu, ale już jestem.
    Oto dwa przepisy, na zdrowie :)

    Biszkopt piaskowy z jabłkami
    0,75 szkl. mąki gryczanej jasnej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej/mazeiny
    0,5 szkl. mąki kukurydzianej/owsianej
    0,5 szkl cukru trzcinowego
    0,5 szkl. oleju rzepakowego
    6 średnich kwaśnych jabłek + ew. owoce z nalewki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    4 jajka ubić na puch z cukrem (nawet i 10 min). Przez ten czas jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki, obrać i przekroić jeszcze raz na pół. Ułożyć w płaskiej formie (silikonowej nie trzeba smarować). Na wierzchu posypać wiśniami / mirabelkami z nalewki. Nastawić piekarnik na 200stC.
    Do ubitych na biało jajek z cukrem dodać mąki, olej i zapach, wymieszać łopatką albo łyżką.
    Na owoce wylać ciasto, wygładzić łopatką, wstawić do gorącego piekarnika. Zmniejszyć temp. do 160stC, piec do suchego patyczka (ok. 45 – 60 min, albo i dłużej).
    Jeść ciepłe, a po ostudzeniu można polać sosem śmietanowym.

    Babka z musu jabłkowego
    1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
    125g masła
    3/4 szkl cukru trzcinowego / karobu (do smaku)
    2 szkl mąki owsianej
    1 łyżka kakao / karobu
    20g przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody
    *ja użyłam domowego. Prażone jabłka z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy dostosować do słodyczy musu jabłkowego.
    Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać mąką czy tp. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową. Smacznego :)

  7. Czy ta mąke można zastąpić mieszanka mąk bezglutenowych?

  8. Robilam ja raz na gwiazdke i wlasnie sie piecze znowu. Kocham ta szarlotke, jestem na diecie, wiec troche pozmienialam i jest to dla mnie tzw. ‘Cheat meal’.
    Zapraszam rowniez do mnie po bezglutenowe i dietetyczne przepisy, szarlotka jest tak pyszna, ze polece ja na moim blogu :*
    estry-marty.blogspot.com