Świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
  • 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Ciasto

  • 130 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g miksu mąk bezglutenowych (użyłam miks C marki Schar)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 mielonych migdałów
  • 1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 130 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 170 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • sok z 1 dużej pomarańczy (ok. 100 ml)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • szczypta soli
Wegańskie bezglutenowe świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną
PRZEPIS NA formę 23 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier


1. Umytą żurawinę umieść w garnuszku, dodaj brązowy cukier i anyż. Wymieszaj i podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać. 2. Gotuj około 3 minut często mieszając. 3. Następnie zdejmij z ognia, dodaj dżem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. 4. Przygotuj foremkę – ja użyłam nieprzywierającej torownicy i wyłożyłam tylko dno papierem do pieczenia. 5. Na spód równomiernie rozłóż ostudzoną żurawinę i posyp mielonymi migdałami. 6. Mąki i mielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. 7. W osobnej misce wymieszaj olej, mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy i zmiksuj z cukrem do połączenia składników. 8. Następnie przesiej suche składniki, skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksuj. 9. Gotowe ciasto przelej do tortownicy na owoce. Piecz w temperaturze 180˚C przez około 40 minut. 10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. 11. Po wystudzeniu wyłóż ciasto na paterę do góry nogami, tak by spód znalazł się na górze. Jeśli w foremce zostanie kilka przyklejonych do spodu żurawin, wyjmij je łyżeczką i wyłóż na ciasto.

Wegańskie bezglutenowe świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną

Wegańskie bezglutenowe świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną

Wegańskie bezglutenowe świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną

Wegańskie bezglutenowe świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną

Zupa krem z porów i ziemniaków
Zimowe smoothie z żurawiną


Komentarze /2

  1. Zastanawiam się czym zastąpić mąkę kukurydzianą? Czy jaglana lub z cieciorki byłaby ok?