Świąteczne odwrócone ciasto z żurawiną
Ciasto
|
PRZEPIS NA formę 23 cm
Zawiera:
|
1. Umytą żurawinę umieść w garnuszku, dodaj brązowy cukier i anyż. Wymieszaj i podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać. 2. Gotuj około 3 minut często mieszając. 3. Następnie zdejmij z ognia, dodaj dżem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. 4. Przygotuj foremkę – ja użyłam nieprzywierającej torownicy i wyłożyłam tylko dno papierem do pieczenia. 5. Na spód równomiernie rozłóż ostudzoną żurawinę i posyp mielonymi migdałami. 6. Mąki i mielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. 7. W osobnej misce wymieszaj olej, mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy i zmiksuj z cukrem do połączenia składników. 8. Następnie przesiej suche składniki, skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksuj. 9. Gotowe ciasto przelej do tortownicy na owoce. Piecz w temperaturze 180˚C przez około 40 minut. 10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. 11. Po wystudzeniu wyłóż ciasto na paterę do góry nogami, tak by spód znalazł się na górze. Jeśli w foremce zostanie kilka przyklejonych do spodu żurawin, wyjmij je łyżeczką i wyłóż na ciasto.
Zastanawiam się czym zastąpić mąkę kukurydzianą? Czy jaglana lub z cieciorki byłaby ok?
Najlepiej owsiana. Lub 50 g jaglanej i 50 g ryżowej.