Spaghetti z cukinii
|
porcja na 2 osoby
Jeśli na obiad będzie gościł bezglutenowiec, to danie jest świetną alternatywą, żeby uniknąć kupowania specjalistycznej żywności. |
1. Cukinię obierz i pokrój w nitki ok. 5 mm grubości. 2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. 3. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smaż mieszając, aż pieczarki zmiękną. 4. Wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię, przyprawy i passatę pomidorową. 5. Ostrożnie wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Danie będzie gotowe, kiedy cukinia zmięknie i będzie przypominała prawdziwy makaron spaghetti. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. 6. Podawaj gorące, posypane świeżą bazylią i parmezanem. Sos pomidorowy możesz przygotować osobno i podać w sosjerce.
Jutro. Koniecznie! Wygląda niesamowicie apetycznie.
wspaniałe :))
Dziś po raz kolejny robię to danie i jest przepyszne! Uwielbiam ten smak. I dziękuję za przepis!
Trochę przerobiłam przepis na własną modłę i cukinii nie kroję, a “makaronowe wstążki” robię obieraczką do warzyw.