Śnieżynki keksowe

Bezglutenowy keks

  • 250 g miksu mąki bezglutenowej + do obtoczenia
  • 125 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g fruktozy lub cukru (możesz dać więcej jeśli wolisz słodsze ciasta)
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g dowolnych bakalii (dodałam orzechów włoskich, migdałów, żurawiny, daktyli, rodzynki i moreli)

Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady (polecam Lindt, Toblerone, Goplane)
  • 4 łyżki mleka
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
Bezglutenowe keksowe babeczki
Przepis na ok. 10 babeczek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał



Bezglutenowy keks
1. Suszone owoce z grubsza posiekaj i obtocz w 1–2 łyżkach mąki. 2. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. 3. Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia. 4. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera (ok. 5 minut). 5. Zmniejsz obroty na najniższe i dodawaj po 1 jajku. Zanim dodasz kolejne, jajko musi się dobrze wymieszać z masłem. 6. Stopniowo dodawaj mąkę, wolno miksując lub mieszając łopatką tylko do połączenia składników. W połowie wlej mleko. 7. Do ciasta dodaj bakalie, delikatnie wymieszaj i przełóż masę do foremek (zrobiłam w formie na muffiny, ale w keksówce wyjdzie równie dobre). 8. Piecz w 160˚C ok. 25 minut jeśli robisz babeczki lub ok. 40 minut w większej formie.



Polewa
1. Mleko zagotuj w małym garnuszku i zdejmij z ognia. 2. Dodaj drobno połamaną czekoladę i mieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia. 3. Ostudzony keks dekoruj polewą i posypuj płatkami midgałowymi.

Bezglutenowy keks z biala czekolada
Bezglutenowy keks z biala czekolada
Bezglutenowy keks z biala czekolada
Bezglutenowy keks z biala czekolada

Mini pizzerki bez drożdży
Pierogi z kapustą i grzybami


Napisz komentarz