Śnieżynki keksowe
Bezglutenowy keks
Polewa z białej czekolady
|
![]() |
Przepis na ok. 10 babeczek
Zawiera:
|
Bezglutenowy keks
1. Suszone owoce z grubsza posiekaj i obtocz w 1–2 łyżkach mąki. 2. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. 3. Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia. 4. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera (ok. 5 minut). 5. Zmniejsz obroty na najniższe i dodawaj po 1 jajku. Zanim dodasz kolejne, jajko musi się dobrze wymieszać z masłem. 6. Stopniowo dodawaj mąkę, wolno miksując lub mieszając łopatką tylko do połączenia składników. W połowie wlej mleko. 7. Do ciasta dodaj bakalie, delikatnie wymieszaj i przełóż masę do foremek (zrobiłam w formie na muffiny, ale w keksówce wyjdzie równie dobre). 8. Piecz w 160˚C ok. 25 minut jeśli robisz babeczki lub ok. 40 minut w większej formie.
Polewa
1. Mleko zagotuj w małym garnuszku i zdejmij z ognia. 2. Dodaj drobno połamaną czekoladę i mieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia. 3. Ostudzony keks dekoruj polewą i posypuj płatkami midgałowymi.