Słone bułeczki scones
|
przepis na ok. 8–9 scones
Zawiera:
Scones najlepiej zjeść tego samego dnia. Możesz również przygotować wersję na słodko, na podwieczorek do herbaty lub drugie śniadanie. |
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. 2. Masło pokrój w niewielką kostkę, dodaj do mąki i wetrzyj palcami. 3. Jajka roztrzep z jogurtem trzepaczką. 4. W misce zrób wgłębienie i wlej masę jajeczną. 5. Całość ugniataj, aż powstanie ciasto. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniataj. 6. Ciasto rozwałkuj na 2 cm placek i wycinaj okrągłe bułeczki (użyłam do tego 7 cm foremki do wycinania ciasteczek). 7. Wycięte scones układaj na papierze do pieczenia, a przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. 8. Piecz ok. 10–12 minut w 220°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Witam,
mam pytanie czym można zastąpić jogurt? Mam dziecko na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
A może kozie produkty? Można spróbować z kozim jogurtem, albo sojową śmietaną. Pozdrawiam
Witam, jakiej mąki pani używa i gdzie można ją kupić? ;)
Jeśli chodzi o gotowe miksy to najczęściej kupuje miksy firmy Schar, lubie też mieszankę bezglutenową dostępną w Marks&Spencer. Jeśli chodzi o sklepy stacjonarne to np. Piotr i Paweł czy Alma mają w swojej ofercie mąki bezglutenowe. Często można spotkać też w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie ma Pani dostępu to najprędzej sklepy internetowe np. bezgluten.pl, balviten.pl.
Dziękuję za odpowiedź ;) A co sądzi pani o mąkach firmy bezgluten? Do mąk, które pani wymieniła nie mam na razie dostępu…